Jazz & Blues сцената на SPIRIT of Burgas

03.08.2010 10:40 | Видян 4760 пъти | Гласували 1

Jazz & Blues сцената на SPIRIT of Burgas

JAZZ & BLUES STAGE е първата точка на забавление, която посреща феновете на SPIRIT of Burgas веднага след като влязат във фестивалната зона. За поредна година неин промоутър е Михаил Куцев, който е представител на Община Бургас на фестивала. За подбора на артистите той казва „Тази година преобладава основно джаз звученето. Даваме сцена на много добри млади български музиканти, повечето от които творят в чужбина”.

В първия фестивален ден (13-ти август), програмата откриват Smugglers Collective. Това е DJ-сет, който представя най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес.

Следват Mad Dogs. В групата участват младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от old-school jazz звученето.

След тях на JAZZ & BLUES STAGE ще се качи най-талантливата млада българска певица Ruth (Рут Колева) в колаборация с холандския басист и певец Steve Hartley. Те ще представят своя общ проект за първи път на SPIRIT of Burgas 2010 и според организаторите, тази година това е един от основите акценти на фестивала. Музиката на Steve Hartley е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самия нарича Spacefunk.  Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и вълшебният саксофон на Jeff Hollie (записвал с Франк Запа и Бони Райт). Ruth ft Steave Hartley Band ще направят дебюта си именно на SPIRIT of Burgas 2010.  В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев – Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров – Фичо от Phuture Shock (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабаниста на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с проекта си Roy Powell Band.
 
Във втория фестивален ден (14 август) вечерта на JAZZ & BLUES STAGE започва с B.A. Project. Формацията е създадена от бургаската певица Богдана Атанасова. Музиката им е изискан микс от bossa nova, swing и R’n’B.

Вечерта ще продължи с Dizzaster 4. В този квартет участват едни от най-популярните джазмени на България  -  Венци Благоев (тромпет), Веселин Веселинов–Еко (контрабас), Събин Тодоров (пиано) и Митко Димитров (барабани). Те ще предложат на публиката на SPIRIT нов прочит на вечните хитове на Dizzy Gillespie, както и няколко авторски пиеси на господаря на ниските честоти - Еко.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !