Чия вина е нощното хранене и лошия сън: Какво да правим с времето в карантина

16.04.2021 09:55 | Видян 1064 пъти

Чия вина е нощното хранене и лошия сън: Какво да правим с времето в карантина

Нощното хранене, когато е нещо често, не е майтап, а заболяване. Кой е виновен за него - това е темата на днешния ни лайфхак и започваме посочването с т.нар. нутриционисти, които карат хората да вечерят до 18 часа. Може да го правите, ако лягате с кокошките - преди 9. Във времена на карантина звучи почти невъзможно. Правилното е - вижте лайфхака ни - последното ви хапване преди сън трябва да бъде не повече от 3 часа до лягането. Защото, както показват и изследванията на американската диетоложка Кери Ганс:
Никога не лягайте гладни!
Вторият виновник е тежката вечеря. Правилото според учените е просто: тя трябва да бъде не повече от 20% от дневния брой калории, които потребявате с храната. В този смисъл клишето: "вечерята подари на врага си" не е вярно. Но това хранене трябва да бъде съобразено с  количество 400-500, а за спортуващите повече от 2 пъти седмично - и 600-800 калории.
Синдромът на нощното хранене се появява и заради още един виновник - недостатъчния сън. Освен от правилното хранене, той зависи от времето, което му отделяте. До 40-годишни ни трябват поне 8 часа, от 40 до 60 - поне 7 часа, а в пенсионна възраст и четвърт денонощие - 6 часа, върши работа.
Когато не спим достатъчно, организмът ни иска още и още енергия - това му е автоматизъм. Ако му липсва, нарушава се синтезът на хормоните на наситата - лептин, и на глада грелин.
Тоест, връзката между добрата форма и добрия сън е ясна и тясна. Ако спите качествено, няма да имате проблем с наднорменото тегло, а ако имате наднормено тегло, няма да спите качествено. Наъ-известният сомнолог - спец. по съня и психиатър на съня Роман Бузунов отчита тази връзка. И ни съветва да водим дневник, по-точно казано - нощник, на съня, не просто на сънищата - на процеса, не на онова, което подсъзнанието ни прави, докато спим.
Интересно е също да знаете колко важна е според експерта температурата - в спалните ни най-добрата е 17 до 20 градуса според него, 18 - 19 според Световната здравна организация.  
Той препоръчва на всички, но особено на хората, които проблем със съня, да спят на

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Аз съм във Фейсбук само защото се...

"Аз съм във Фейсбук само защото се нуждая от...

Министър в оставка замина...

Министърът на командировките, както наричат...

Няма коментари към тази новина !