Бърн-аут само, когато работата ни не е за нас: Какво да правим с времето в карантина

12.04.2021 09:22 | Видян 802 пъти

Бърн-аут само, когато работата ни не е за нас: Какво да правим с времето в карантина

Понеделнишко четиво! Бърнаут, паник - атаки, някои ги вземат даже за симптоми на коронавирус и бързат да викат Спешна помощ. Ето ви важен лайфхак: дължат се на факта, че работата Ви не е за Вас. Това е категоричната позиция на международно известния израелски и руски психолог Михаил Лабковский, който изнася лекции от Щатите до Япония.
Според него, също като в любовта, в работата е много важно и ние да я обичаме, и тя да ни обича. Под работа не се разбира офис, колеги, шефове, а професия. Ако тя не е за нас, колкото и да ни се иска да бъде - развиват се неврози и хората се превръщат в невротици.
Това води до бързо и напразно изтощаване на вътрешната енергия, а то се развива в чувство за опустошение с годините.
Ако сте наясно, че работата ви не е за вас, но не можете да я смените, възпитайте се да гледате на нещата като средиземноморци - работете по-спокойно. Не вярвайте, че с много труд ще компенсирате липсата на талант, защото тези неща не са толкова прости, колкото прочетени в интервюто на преуспял човек.
Първата аларма, че сте близо да бърнаут - прегаряне в превод на български език, е хроническата умора и преумора. Не говорим за оективната - всеки има "и такива дни". Но превърне ли се всеки ден в "един от онези дни"...Аларма е.
Вторият звънец е не просто да нямате желание да отидете на работа, но дори да не Ви се иска да отворите очи сутрин. Лайфхакът: ако това се случва три и повече дни поред - нещата са тръгнали...
И още няколко важни лайфхака, начело с първия и най-съществения:
Не правете това, което не Ви харесва!
Работете за себе си - сред собствениците бърн-аутът е супер рядкост, сред подчинените е масов.
Ако една работа очевидно не е за вас - просто я сменете, като американския метод с промяната на 5-7 години работи. Но само при цялостна "смяна на чипа".
Работете и отдъхвайте едновременно, без ясна и лесна граница между двете - след юли, когато отново тръгнем да пътуваме, това ще бъде още по-лесно.
Не е добре, ако сте родители, да насаждате на децата си своите желания какви те да станат, защото рискувате да ги превърнете в прегрели невротици.
В психологията това се нарича Синдром на тренираната безнадеждност!
Най-неприятният лайфхак накрая: някои хора просто се раждат такива - психиката им е настроена да прегаря.
Не само работата причинява прегаряне, същия ефект имат и токсичните отношения: неравностойни интимни, приятелски или колегиални връзки. Те също се определят като невротически. А значи - нездрави.
Все пак, според учените 99% от бърн-аута все пак е свързан с работата. Фактът, че първи японците, известни със своя работохолизъм, обозначават този психологически проблем и свързаното със задълбочаването му заболяване, говори достатъчно.
Учените съзират следната верига: снижаване на жизнения тонус/имунитета - депресия - загуба на интерес към живота - болест.
Някои го определят и като синдром на хроническата умора.
Основният лайфхак, ако не ви се прилагат специални усилия и техники е:
Изяснете какво искате, но не автоматично, за всичко: от ядене и дрехи през бит до професионална реализация и САМОреализация. А после действайте по детойлите.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Няма коментари към тази новина !