красота

Вести old

slava.bg : Солариумът 6 пъти по-силен от обедното слънце

Солариумът 6 пъти по-силен от обедното слънце


Заради увеличаването активността ни на открито, слънцето, вятърът, топлината и алергените във въздуха могат да увредят кожата. Дерматологът д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic  дава ценни съвети как да я пазим.

Какви са най-характерните проблеми ? Акне - Високите температури, и времето, прекарано навън, може да доведе до по-тежко изпотяване, което означава, че на други места, освен от лицето също могат да се появят пъпки. Акнето по гърба става по-често през пролетта и лятото. Затова е добре да се уверите , че кремът, който използвате не е мазен.

Контактен дерматит - През топлите дни рискът от контактен дерматит се повишава. Контактният дерматит често се появява, когато кожата ви е пряко изложена на дразнител или алерген. Причините могат да включват растения като отровен бръшлян или отровен дъб, козметика, сапуни и дори бижута. Контактният дерматит често се появява минути или часове след излагане и може да продължи две до четири седмици.

Ухапвания от насекоми - Макар и сърбящи, в по-голямата си част, ухапванията от насекоми са безвредни. Други ухапвания и ужилвания, като тези от стършели, оси, пчели и някои видове мравки могат да причинят проникваща болка и алергични реакции. От края на пролетта до началото на есента кърлежите са потенциална заплаха. Алергии от трева и цветен прашец - През пролетта и лятото контактът с трева и цветен прашец може да доведе до алергичен ринит, алергичен конюнктивит, уртикария и дори астма. Влушаването на псориазис, розацея, атопичен и себореен дерматит са свързани с промяната на сезоните. Ето и съветите на специалиста: Ако имате суха кожа, ексфолиацията е ключова.

Отстраняването на мъртвите кожни клетки е изключително важно. Все пак трябва да бъдете много старателни относно слънцезащитния крем, защото ексфолирането може да увеличи чувствителността на кожата ви към слънцето. Ако имате мазна кожа с акне, ексфолирайте редовно, не докосвайте пъпките си и третирайте с ефективни съставки. Измиването с продукти, които съдържат салицилова или гликолова киселина, спомага за по-лесно отстраняване на мъртвите кожни клетки. Бензоил пероксид също може да помогне, като проникне в кожата и унищожи бактериите, които причиняват акне.

Ако имате чуствителна кожа с зачервяване, екстракт от зелен чай, хиалуронова киселина и есенциални мастни киселини, които съдържат успокояващи съставки, са ключови за борбата със зачервяването.  Ако имате белези, излагането на слънце може трайно да затъмни съществуващите белези, затова ги предпазвайте със слънцезащитен крем. Ако имате бледа и без блясък кожа, седмичното ексфолиране, редовното упражняване, добрата хидратация и избягването на пушене, са най-ефективният начин да запазите кожата си да изглежда жизнена. Ако имате неравности, най-често кератоза пиларис, обикновено наричана гъша кожа, тя се причинява от запушени пори в космените фоликули, които водят до малки подутини по повърхността на кожата.

Комбинация на нежно химическо ексфолиране и овлажняване помагат за намаляването й. Какви са последните новости около изкуствения тен? Потъмняването на кожата след излагането на слънце или от солариума, може да има опасни последици. Силните слънчеви лъчи предизвикват потъмняване на кожата чрез стимулация на образуване на меланин.  Въпреки че всички са наясно, че повече меланин означава по-тъмна кожа, малцина свързват изгорялата от слънчева кожа със стареене, увреждане на ДНК и рак на кожата. UVB лъчите от слънцето водят до производството на витамин D, но потъмняването на кожата се причинява най-вече от UVA лъчи.  

Солариумите излъчват нивата на UV до шест пъти по-силни от обедното лятно слънце. Те могат да причинят незабавно увреждане на кожата, като изгаряне, дразнене, зачервяване и подуване. UV лъчите от солариумите увеличават риска от преждевременно стареене, актинични кератози, рак на кожата, потискане на имунната система и увреждане на очите, като фотокератит или катаракта. От друга страна спрейовете и лосионите автобронзанти могат да ви дават желания тен без да се излагате на вредното ултравиолетово (UV) лъчение на слънцето или солариума. Активната съставка на всички тези продукти е дихидроксиацетон (DHA), цветна добавка, често получена от растителни източници,  и одобрена от Американската асоциация - FDA.

DHA се свързва с протеините от горния слой на кожата, причинявайки потъмняване или оцветяване. Не се смята, че DHA прониква по-дълбоко от външната част на кожата, така че не се усвоява от тялото. Има малко проучвания за опасността при дългосрочна употреба на продукти за автобронзанти. Едно проучване установи, че DHA, добавен към кожните клетки, уврежда ДНК-то на клетките. Автобронзантите не дават значителна UV защита, затова трябва да използвате и слънцезащитен крем когато сте навън на слънце. Някои продукти за автобронзиране са под формата на хапчета, съдържащи кантаксантин (Canthaxanthin), цветна добавка, използвана в храните. Тези хапчета не са безопасни.

Когато се приема в количеството, препоръчано за тен, кантаксантинът може да превърне кожата в оранжево-кафяв цвят и е известно, че оставя цвят и другаде по тялото, като ретината на окото. Кантаксантинът също може да причини диария, гадене и стомашни спазми, и е свързан с чернодробни проблеми. Използвайте времето си за автобронзиране в своя полза и проверете тялото си преди да нанесете тена. Извършете процедурата в добре осветена стая след баня или душ с помощта на огледало в цяла дължина, като огледате внимателно цялото тяло - включително скалпа, задните части и гениталиите, дланите и ходилата, пространствата между пръстите и пръстите на краката, за да видите ако имате необичайни израстъци или промени в началото.

 

Няма коментари към този материал !