Copacabana Palace е символ на Рио

20.05.2014 18:00 | Видян 4554 пъти

Copacabana Palace е символ на Рио

Когато през 1923 г. президентът на Бразилия Епитасио Песоа поръчва на хотелиера Отавио Гуинле да направи истински гранд в неговата тогавашна столица, Копакабана е просто един от 13-те плажа на Рио, на който няма нищо, а самият град няма свой символ. Когато хотелът израства и прави име през следващите десетилетия, Копакабана и Copacabana Palace стават символи на един от най-притегателните туристически центрове на цялата планета.

Още отдалеч, а и когато влезете вътре, както направихме ние в навечерието на Световното първенство по футбол,  Copacabana Palace прави впечатление на сто процентов гранд от доброто старо време. Апропо, това е и официалният хотел на FIFA за Мундиала, където ще бъдат настанени Платини, Блатер, Михайлов и другите ВИП-ове по време на турнир а от 12 юни до 13 юли.
Стилът на сградата се дължи на френския архитект Жозеф Жире, на когото е възложено да напрвави хотел в средиземноморски маниер, по модела на Негреско в Ница и Карлтън в Кан. Така и цялата зона на авенида Атлантика в Рио се оформя като абсолютно достоен конкурент на френските крайбрежни улици със световна слава Променад дез англе и Кроазет, на които съответно се намират прототипите на Copacabana Palace от Ривиерата.

Бразилският хотел не им отстъпва по нищо, в което всеки гост се убеждава веднага. Даже ги и превъзхожда – например по прекрасния вътрешен двор с павилион към плажа и най-важното – с прекрасен басейн, обиколен от едната страна с ретро колонада, която придава допълнителен фасон на приказния декор.

През 30-те години тук идват Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Марлене Дитрих и след тях не престават да идват величия. Не е случайно, че и от архитектурна, и от светска гледна точка няма по-достойно място в Рио за паметник на културата, за какъвто обявяват палата точно преди 25 години, когато го поема веригата Belmond – собственик и на други култови и вече представяни в списанието ни обекти като Сплендидо в Портофино. Тя инвестира $ 50 милиона, за да направи своя бразилски гранд най-добрия хотел в цяла Южна Америка. Където, както знаете от аржентинските ни репортажи далеч не липсва конкуренция.

Собствениците от Belmond hotels инвестират освен в другото, и в цяла нова осветителна система, която вечер придава неповторим имидж на прочутата необарокова фасада. Възлагат на световноизвестния декоратор Жерар Гале, работил по не по-малко славните обекти на веригата като Vila San Michele във Флоренция и Cipriani във Венеция освежаването на интериорите.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !