Фестивал “Дни на тангото” 10-12 декември 2010

02.12.2010 16:00 | Видян 2149 пъти

Фестивал “Дни на тангото” 10-12 декември 2010

Любителите на аржентинското танго в София се готвят за пореден път да отбележат Деня на тангото, 11 декември, с няколкодневен фестивал организиран от Студио ТангерИН, чиито специални гости ще бъдат известните танцьори и преподаватели на танго от Буенос Айрес Марио Консилиери и Анабела Диас-Охман.

Фестивалът ще бъде открит на 10 декември, в навечерието на празника, в залата на Чешкия клуб с традиционна милонга (танго парти) посветена на Буенос Айрес. За музиката ще се погрижи специално поканен диджей от Аржентина, а в паузите между танците, гостите ще могат да видят демонстрации на български танцьори на танго и да опитат традиционни аржентински емпанадас и аржентинско вино.
На 11 декември Денят на тангото ще бъде отбелязан с официален танго бал в Софийска градска художествена галерия, който ще включва шоу на именитие гост-танцьори от Аржентина, както и изпълнения на първата българска танго група Tan Go Go.

На 12 декември фестивалът “Дни на тангото” ще завърши с прожекция на аржентиснкия документален филм “Ако си магьосник, една история за танго”, последвана от милонга в Дома на киното.
На 11 и 12 декември танцуващите аржентинско танго ще имат възможност да участват в специални танцови семинари водени от Марио Консилиери и Анабела Диас Охман, които са сред най-търсените преподаватели на съвременно танго в света.

Повече информация за събитията има на официалната страница на фестивала www.diadeltango.com . Фестивалът се провежда в партньорство със Столична община и Посолството на Република Аржентина.
Защо 11 декември е толкова важен за света на тангото? Най-вече заради това, че е рождената дата на една от иконите на танго музиката – певецът и композиторът Карлос Гардел, автор на редица известни танга, прочул тангото по света чрез своите изпълнения и участието си като звезда в няколко Холивудски продукции. На този ден е родена и друга известна личност в света на аржентинското танго – цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от големите иноватори в историята на този музикален жанр, въвел аранжимента при изпълнението на танго, чиито последователи са преобладаващата част от съвременните композитори на танго. Отчитайки важността на тази дата, през 1977 г. 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Честванията на Деня на тангото в София традиционно се организират от Студио ТангерИН, най-активната българска организация занимаваща се с популяризирането на аржентинкото танго. Студио ТангерИН е създадено именно на тази знаменателна дата преди 6 години и оттогава не спира да радва любителите на страстния танц и музика с нови и все по-интересни събития посветени на тангото.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Драго Симеонов с признание за...

Тази събота (21 септември) в „Животът по действителен...

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

Няма коментари към тази новина !