Моцарт и Шостакович бележат началото на новия сезон на Симфоничния оркестър

04.10.2010 17:20 | Видян 2576 пъти

Моцарт и Шостакович бележат началото на новия сезон на Симфоничния оркестър

С концерт на 8 октомври (петък) 2010 г., от 19.00 часа, в зала „България” ще започне новият сезон 2010/2011 на Симфоничния оркестър на БНР, с главен диригент маестро Емил Табаков. На него ще бъдат изпълнени Концертна пиеса за оркестър от Емил Табаков, арии на Волфганг Амадеус Моцарт (солист е талантливата Ина Кънчева) и Симфония № 4 на Дмитрий Шостакович – на пианото е Марио Ангелов.
На 22 октомври (петък) 2010 г., отново в зала „България”, ще бъде българската премиера на рядко изпълняваната оратория на Роберт Шуман „Раят и Пери”, която ще бъде представена със Смесения хор на БНР и големи солисти.

И през сезон 2010/2011 българската публика ще има възможност да се наслади на майсторството на големите музиканти на нашето съвремие  и на някои емблематични музикални произведения, като Концерт за пиано № 3 на Рахманинов, „Масонска траурна музика” и Концерт за пиано № 12 на Моцарт, Увертюрата „Крал Лир” на Хектор Берлиоз, „Ромео и Жулиета” на Сергей Прокофиев и др.

Сезон 2010/2011 на Симфоничния оркестър на БНР представя талантливи чуждестранни и български инструменталисти, получили признание на световната музикална сцена. Това са Евгени Божанов, пиано (лауреат на „Кралица Елизабет” 2010), Минчо Минчев, цигулка, Светлин Русев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Френското национално радио, сопраното Ина Кънчева, пианистите Йовчо Крушев, Димо Димов, Георги Черкин, виолончелистът Анатоли Кръстев, както и имена от световната музикална сцена: Жан-Филип Колар – един от най—интересните съвременни изпълнители на френска музика, Янг Чанг Чо (виолончело), Майкъл Рол, пиано и Тим Хю (виолончело) – и тримата с впечатляващи награди от конкурси и звукозаписна дейност.

Публиката ще има уникалната възможност да се наслади на красотата на музикалното изкуство на оперните певци Дарина Такова, Милена Георгиева, Валентина Куцарова, Анжело Симос, Георги Султанов, Венцеслав Анастасов и Петър Бучков. Освен маестро Емил Табаков, диригенти през новия сезон са Георги Димитров, Алексей Измирлиев, Илмар Лапинш (Латвия), Томас Калб (Германия), Вирон Фидецис (Гърция).  Световна премиера ще има творба от Димитър Тъпков  - поръчка от БНР.


„Репертоарът за сезона е резултат от много усилия” - казва главният диригент на Симфоничния оркестър Емил Табаков. – „Полагаме ги за вас. Полагаме ги с радост, защото това е мисията на музиканта. Благодарни сме, че това се разбира и от ръководството на БНР. Затова и програмата за сезон 2010/2011 е изпъстрена със световни и български премиери, със сериозни, рядко изпълнявани у нас, творби на ХІХ и ХХ век, с големи артисти, за които е удоволствие да музицират пред културната българска публика. Вярвам, надявам се, че щастливите ни концертни срещи ще продължат”, допълва именитият български диригент.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Няма коментари към тази новина !