Моцарт - жертва на стрептококова бактерия?

19.08.2009 12:15 | Видян 3187 пъти

Моцарт - жертва на стрептококова бактерия?

Мистериозната смърт на Волфганг Амадеус Моцарт на 35-годишна възраст дълго време объркваше изследователите, но учените сега имат нова теория за причините, според Би Би Си.

Композиторът, починал във Виена през 1791 г., може да е починал след усложнения от възпалено гърло, предизвикано от бактериална инфекция. Екип от Университета на Амстердам смята, че стрептококовата инфекция е довела до фатално набъбване на неговите бъбреци. Предишни теории включваха отравяне, ревматична треска и хранене с развалено свинско месо.

Най-новата теория е публикувана в американското медицинско списание "Годишник по вътрешна медицина". Когато гениалният композитор починал, а като причина била описана остра милиарна треска. На тялото му не е правена аутопсия. Останките на твореца били разпръснати няколко години по-късно, когато гробът му бил разкопан, за да бъде използван отново.

Известните факти за фаталната болест на Моцарт, включително симптомите на оток, неразположение и болки в гърба, изглеждат съпоставими с тази диагноза, отбелязва БГНЕС. Авторите на проучването, Ричард Зегерс, Андреас Вейгл и Андрю Стептоу, са достигнали до това заключение чрез сравнения на исторически описание на болестта на маестрото - треска, обрив, болки в крайниците и оток - с болести, широко разпространени по времето на неговата смърт. Те анализирали над 5000 случая между 1791 и 1793 г. и открили че отоците, причинени от събиране на течност под кожата, са третата най-разпространена причина за смъртни случаи след туберкулозата и недохранването.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !