Шилер не е в гроба си

05.05.2008 16:28 | Видян 3466 пъти | Гласували 3

Шилер не е в гроба си

Група германски и австрийски медици и антрополози, изследвали черепа на немския драматург и поет Фридрих Шилер, погребан във Ваймар, са стигнали до извода, че той е на друг човек.

Повече от век се води спор за това кой от двата намерени черепа принадлежи на великия немски поет. В последствие се оказало, че нито един от черепите не е на Шилер, предава The Guardian.

"Резултатите от ДНК-тестовете без съмнение свидетелстват, че нито един от черепите не е на писателя" - заяви директорът на Ваймарския фонд за класическо изкуство Джулия Глеснер.

Учените признават, че не открили никакво съвпадение на ДНК-то с доказани родственици на Шилер. Вторият череп, за който също се водеха спорове, също не отговаря на ДНК пробите.

Известно е, че Шилер и неговите родственици са погребани в градчето Герлинген. В изследването около издирването на останките на Шилер са взели участие учени от университетите в Йена и Инсбрук. Неотдавна същите специалисти изследваха и черепа на Моцарт.

За Шилер е известно още, че е погребан през 1805 година в обща могила. Това обяснява и многото спорове около останките му. Преди десетина години бе разкрита могила, от която бяха извадени 23 черепа. Според човекът, който я е открил, най-големият череп е принадлежал на Шилер.

 

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Оспорвана надпревара, смях и обрати...

„- 20“ точки в колелото на съдбата и чувал с картофи...

Няма коментари към тази новина !