Започва тридневният фестивал "Spirit of Burgas"

13.08.2010 10:00 | Видян 3204 пъти

Започва тридневният фестивал

Тридневният фестивал “Spirit of Burgas” (Духът на Бургас) започва на централния градския плаж в града. На главната сцена в първия ден на фестивала излизат „Apollo 440” и след тях „The Prodigy”.

Главната сцена на "Spirit of Burgas’2010" е широка 25 и висока 17 метра.

Jazz & Blues Stage е първата точка на забавление, която посреща феновете веднага след като влязат във фестивалната зона.

Програмата откриват Smugglers Collective. Това е DJ-сет, който представя най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес. Следват Mad Dogs. В групата участват младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от old-school jazz звученето.

След тях на JAZZ & BLUES STAGE ще се качи най-талантливата млада българска певица Ruth (Рут Колева) в колаборация с холандския басист и певец Steve Hartley. Те ще представят своя общ проект за първи път на SPIRIT of Burgas 2010 и според организаторите, тази година това е един от основите акценти на фестивала. Музиката на Steve Hartley е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самия нарича Spacefunk. Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и саксофонът на Jeff Hollie (записвал с Франк Запа и Бони Райт). Ruth ft Steave Hartley Band ще направят дебюта си именно на SPIRIT of Burgas 2010. В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев – Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров – Фичо от Phuture Shock (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабанистът на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с проекта си Roy Powell Band.

Пропускателният режим ще се осъществява на пет входа. Ще има един вход само за журналисти и за лица с увреждания. Къпането в морето по време на фестивала е забранено, но въпреки това са предвидени и спасители. Организаторите на фестивала гарантират, че увеличената мощност на звука ще бъде концентрирана в зоната на фестивала и ще окаже по-малко вредно въздействие на хората, които живеят в близост. И тази година те ще бъдат компенсирани с безплатни пропуски за фестивала.

Около 120 униформени полицаи ще се грижат за сигурността. Ангажирани са и около 20 пожарникари. 20 гранични полицаи ще патрулират във вечерните часове с един граничен катер и една лека бързоходна лодка тип „Зодиак”. Ще има и два екипа на „Гражданска защита”, които ще бъдат с леки лодки и водолазно оборудване. Водноспасителната служба също ще осъществява контрол. Осигурени са 10 души спасители през нощта, а през деня палатковият лагер ще охраняват четирима спасители.

Както на всички големи фестивали в България, така и на Spirit of Burgas 2010, всички малолетни и непълнолетни лица под 18-годишна възраст ще бъдат допускани във всяка една от трите фестивални вечери само с придружител и специално подписана декларация от пълнолетен придружител - родител, настойник или трето лице, полагащо грижи за детето. На фестивала без билет ще се допускат само деца до 7-годишна възраст.

До 15-ти август включително, „Български държавни железници” ЕАД ще осигурят допълнителни вагони за съставите на бързите влакове със задължителна резервация „Слънчев бряг”, както и за нощните влакове, които пътуват между София и Бургас.
С включването на допълнителни вагони в съставите на някои от влаковете, които пътуват до Бургас, „Български държавни железници” ЕАД ще осигурят на своите клиенти, които планират да посетят музикалния фестивал около 1 580 допълнителни седящи места през целия период на фестивала.

20% повече посетители очакват на тазгодишното издание на фестивала. Чуждите гости ще бъдат много повече от миналата година, като се очаква да пристигнат и стотици англичани. Очаква се да пристигнат още и фенове от Сърбия, Румъния, Гърция. Много билети са продадени и в Скандинавските страни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !