Графити фест събира най-добрите художници

08.09.2009 14:50 | Видян 6672 пъти

Графити фест събира най-добрите художници

На 13 септември градинката пред НДК ще се превърне в своеобразен форум на съвременното алтернативно изкуство с провеждането на Sprite Graffiti Fest 2009. За първи път в историята на събитието, което дава поле за изява на младите графити-художници, ще участва министърът на образованието, младежта и науката г-жа Йорданка Фандъкова, която ще рисува заедно с тях.         

Традиционно основната част в Sprite Graffiti Fest е Sprite Graffiti Battle - състезанието между най-добрите графити-артисти в България. Участниците в Sprite Graffiti Battle ще бъдат определени днес, след като на 6-ти септември изтече срокът за участие в обявения конкурс. Тази година той се проведе под мотото “7 години графити – гласове от улицата”.

За първи път тази година Sprite Graffiti Battle ще се проведе в две категории. Първата категория е рисуване на скица по зададена на място дума. Всяко крю (екип от художници) трябва да определи един райтър, който да го представлява и да изрисува скицата. Втората категория е рисуване на графит върху вертикална стена на база на предварително одобрен проект, избран на предварителната квалификация. 

Официалният старт на Sprite Graffiti Fest е в 16:00 ч. Програмата включва изпълнения на живо на групите DiS (hiphop) и МЛЪК!, както и DJ сетове. В рамките на феста ще се проведе и състезание по брейк, в което ще се надпреварват 16 двойки изпълнители. Церемонията по обявяването на победителите и връчването на наградите ще започне в 19:15 часа.

И тази година в състава на журито са включени известни български и чуждестранни графитъри. Сред тях са SirGo - един от най-изявените български графити-художници и Dilks, който е сред основоположниците на графити-културата във Великобритания. В оценяването на кандидатите ще вземат участие и Евгений Иванов, председател на “РАДАР” и Анжело Лоспинузо, представител на компанията, предоставяща спрейовете за състезанието.

Организатори на Sprite Graffiti Fest са Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „РАДАР” и компанията Coca-Cola. Партньори на феста са Министерство на образованието, младежта и науката и Столична община. Медийни партньори са: „City” радио и ТВ, „Една седмица в София”, „Капитал Light” и “GoGuide”, в. „Стандарт”, dir.bg, Vbox7.com, 359hiphop.com, Graffart.eu, Teentopic.net и Teenspot.bg.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Няма коментари към тази новина !