Черните маслини са като черния чай – заводска направа, най-оригинални са белите, а как да ги избирам

06.06.2021 10:37 | Видян 934 пъти

Черните маслини са като черния чай – заводска направа, най-оригинални са белите, а как да ги избирам

Писали сме лайфхакове за чая, а в един от тях от специална био- органик – ферма в Шри Ланка – Цейлон, острова на чая, подробно ви разказахме как оригинално зеленият става черен. С ферментация. Нещо подобно, оказва се, става и при маслините – черните са бивши зелени. Но става не с ферментация.

Италианските майстори казват, че това най-често става с друг химичен процес – използват се кислород и желязо. Най-елементарно казано, маслините се берат зелени и после се „оцветяват”.

Друга обработка, която им се прави преди да пристигнат до магазина, а оттам – по домовете ни, е т.нар. облагородяване на вкуса. Хубавата оригинална маслина трябва да бъде горчива, чак до неприятно.

Поради различния вкус на публиката италианските производители оставят продукта си да отлежи, накиснат в зехтин и с подправки. А испанските им колеги направиха цяла индустрия от консервирането с оцет, освен изброените подправки.

При слагането в буркани и купуването на такъв тип маслини, избирайте маслини без костилки. Отделянето им в домашни условия – дали са пресни или консервирани, води до загуба на безценното им и толкова богато на полезни вещества, особено на така нужните аминокиселини, олио/масло/зехтин.

Ако сте фен на гръцките маслини, трябва да определите кой от двата основни сорта харесвате повече. Каламата са по-големи. По-близки са ни Халкидики – там, където летуваме, откакто нашето море беше превзето от мутри и бетон. 

Когато пазарувате пресни маслини, пък и консервирани, избирайте средните на големина – в тях има най-много олеинова киселина, казват спецовете.

Ако пък искате да шашнете гости, трябва да знаете, че големият хит са белите маслини. Те са типични за Южна Италия и, уви, не се продават тук. Но пък с възобновените полети и падналата тази седмица карантина, защо да не направите шопинг уикенд за маслини и просто за удоволствие до Апенините.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !