Колко хляб дневно е ОК за фигурата и по-лош ли е заводският от занаятчийския и домашния?

04.06.2021 09:55 | Видян 796 пъти

Колко хляб дневно е ОК за фигурата и по-лош ли е заводският от занаятчийския и домашния?

Доста митове съществуват  за може би най-популярната храна – хляба, а днешният ни лайфхак е посветен на тях. На първо място, разбира се, особено в този сезон е напълняването. Според международните изследвания от последните месеци 150 грама какъвто и да било хляб няма да се отразят на линията ви. Да, дори да бъде бял. Първо, това са само 250 калории, т.е. под половината на същото количество шоколад.

Второ, белият хляб е богат на цялата група витамини В, от които В2 е чудесна добавка за красота – особено за кожата, но също и за здраве на очите, а примерно В6 успокоява нервите в тази истерия около нас.

Ако искате да ядете още по-полезен хляб, изберете от видовете с добавени семена, които са на мода и ги има дори в хипермаркетитните вериги – в тях има калций, цинк, желязо, селен – това е добре дори за имунитет и срещу коронавируса. И другите - летните, които вървят в момента с лека епидемия в детските градини и предаването на заразата на родители и близки на децата.

Друг мит за хляба, който трябва да се развенчае, е свързан д дрожите и тяхното влияние. Да, те водят до по-бързото му узряване и не, не са опасни, а дори помагат за бързото усвояване на витамините В, за които вече говорихме.

Мит ли е, че по-добър е хлябът от по-грубо мляно брашно, който е на мода? Не, не е. 

Мит ли е, че преяждането с хляб вдига риска от сърдечно – съдови проблеми? Според изследванията, публикувани неотдавна на университета във Ванкувър от екипа на Скот Лейер, това е твърде възможно.

Мит ли е, че заводският хляб се изработва с по-малко време за втасване? Да, от 4 до 7 часа, но това не го прави по-различен от домания, който е добре да оставим за 12 часа. Там става по-бързо заради специалните технологии и машини. Занаятчийският също не е с нищо по-добър, освен че струва в пъти по-скъпо заради маркетинговите трикове на продавачите.

Мит ли е, че в заводите „преработват” и слагат в тестото на новия непродаден хляб, който хипермаркетите връщат? Никой няма да си признае, но е възможно технологично, пък и не би имало отражение върху търговския му вид, независимо, че отвътре ще има гъби и плесени и повишено количество токсини. Принципно обикновено се преработва в сухари и други подобни продукти от тип „бейкролс”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Желанието на Тръмп за Гренландия е...

Доналд Тръмп сериозно планира да придобие Гренландия,...

БНТ почита паметта на Владимир Даверов

Българската национална телевизия променя програмата си в...

Няма коментари към тази новина !