Кое е най-добре да ядем в зимна депресия: Какво да правим с времето в карантина
29.01.2021 11:58 | Видян 1038 пъти
Освен повече вода, ни трябват повече витамини - особено Д, за който сме писали много, но също и повече белтъчини, и повече омега 3.
Университетът в Калифорния, където проблемът е много по-малък, отколкото в Европа, понеже се радват на много повече слънце от нас, но пак усещат зимния проблем, даже уточняват от кое точно организмът изпитва най-голям недостиг.
Това са така наречените "постни" белтъчини - т.е. онези, които не си набавяме примерно през телешкото, а чрез зеленчуци, ядки, варива и т.н. Който не може съвсем без мръвка, да я замени с риба или максимум - пиле. Фаворит от продуктите за гарнитура пък е грахът, който при соца беше много популярен у нас, а сега е със спаднали акции.
Препоръчват се също цитруси, листни зелево - марулеви храни, плодове от близки краища, особено ябълки. Тук важи правилото, че най-полезни за човека, живеещ на дадено място, са именно онези дарове на природата, които се раждат във времето и на мястото, което в момента обитава. Тази адаптация е по-лесна за организма. И точно това е голям проблем у нас, където над 80% от плодовете се внасят, при това далеч не само от близки места. Но поне по вид можем да избираме какво да вземем от магазина и да сложим на масата.
Горските плодове също се оказват добра храна за сезона, изненадата е, че най-добри се смятат шоково замразените.
Тъмният шоколад е много полезен, особено за хората, които използват повече умствена енергия, разчитат на вдъхновение и имат нужда да компенсират поражданите от труда им главоболия. И идеалната комбинация е с топло мляко.
свързани новини
Хап или спрей - кое лекува по-добре и по колко хапчета за смучене на ден помагат, а не вредят
Да купуваме ли цветна сол: Какво да правим с времето в карантина
Защо Вики Бекъм влезе в болница заради риба тон - отровна ли е наистина
НАЙ-НОВИ
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !