Защо Вики Бекъм влезе в болница заради риба тон - отровна ли е наистина

16.01.2021 16:14 | Видян 1065 пъти

Защо Вики Бекъм влезе в болница заради риба тон - отровна ли е наистина

Виктория Бекъм се оказа в болница заради предозиране с .... риба тон. Не е смешно - модната диета, която налага човек да се храни ударно с този морски обитател е наистина опасна, а ние ще обясним защо. Причината е, че като всички големи риби, имат големи натрупвания от олово в кръвта и органите си, а това е следствие от замърсяването на океаните, особено Тихия и Индийския, миещи бреговете на Азия, където екосъзнанието не е на високо ниво. Според изследванията на китайските учени виновник е планктонът, който разнася замърсяванията, които нарастват, а тонът го поглъща. Освен олово, големите риби се натъпкват и с много други и то все повече тежки метали. Освен това се нагълтват и с пластмасови частици, които попаднали през рибата в нашите организми са и канцерогенни.
Какви са нашите препоръки в днешния лайфхак, като имаме предвид, че през зимата мнозина обичат да хапват пица, паста, салата с риба тон или я предпочитат като сходна, но по-евтина от така популярната сьомга, която напоследък и не се ползва с много добра слава поради поредица разкрития?
Първо, гледайте опаковката и търсете на етикета страната на произход на продукта. Не, че на това може да се има 100% доверие, тъй като открай време китайците купуват фирми на Стария континент заради надписа "произведено в ЕС", който европотребителите предпочитат пред "произведено в Китай". Все пак, отбягвайте страни от Югоизточна Азия като произход на тона. В развъдниците в Адриатика, особено в Хърватия например, качеството на рибата и замърсяването й е несравнимо по-малко, тъй като тя не плава свободно и може да се контролира съставът на водата, в която расте. Парадоксално е, че за първи път ви препоръчваме питомното пред дивото като храна, но здравето е преди всичко.  
Второ, ако ядете тон повече от веднъж на седмица, ограничете се до два пъти в много малки количества - "за разкош", както се казваше на времето - като декорация на ястие, а не като основна негова съставка. На мода е например салата с каперси, авокадо, грах - замразеният е по-малко рисков от оригиналния, моркови и тон, към която можете да добавите и майонеза с предупреждението колко натрупвания на мазнини води този вкусен сос.
Трето, втори парадоксален коментар от типа - по-добре по-малко естественост, е свързан с лайфхака да препочитате консерви пред риба натюр, когато си набавяте породата тон. Причината е, че от една страна в кенчетата има от 50 до 75% от нея, другото са всякакви добавки. От друга страна, продуктът минава при консервирането какви ли не обработки, които - ако не убиват докрай вредното, елиминират 99% от риска.  Вярно е, че в същото време при процеса на култивиране се губят доста от белтъците и полезните омега 3, но вече сме се разбрали - ползваме тона не за основно ястие, а за овкусяваща добавка, нали така!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Спа хотел за кучета и котки отваря...

Първият спа хотел за кучета и котки ще отвори през тази...

Саня Борисова обяви, че е сингъл

„В момента няма мъж в живота“, призна в...

Няма коментари към тази новина !

*}