Бум на документалните филми, борещи се за Оскар през 2021

15.05.2020 15:49 | Видян 869 пъти

Бум на документалните филми, борещи се за Оскар през 2021

Рекорден брой документални филми да бъдат допуснати до надпреварата за „Оскар“ през следващата година. Това предвиждат експерти отвъд Океана, след като Американската филмова академия въведе промените си в регламента за категорията.

Ако преди билет за оскарите получаваха филми, които са спечелили награда от фестивал, квалифициращ за наградите, то сега условието е те просто да са били селектирани „в повече от един“ кинофоруми. Броят на събитията, даващи директен билет за борба за номинация, вече е увеличен, като достига до 36.

Независимо дали е бил на фестивал или на голям екран, даден документален филм може да влезе в надпреварата и ако се е разпространявал чрез стрийминг. Регламентът гласи, че е необходимо да е имало първоначално намерение за дистрибуция в киносалоните. Ако при игралните филми, тези договори се сключват значително по-рано обаче и въпросното „намерение“ може да бъде доказано, от The Hollywood Reporte посочват, че за документалните заглавия това няма как да се случи. Ето защо Академията ще се наложи да разчита на „честната дума“ на продуцентите.

Условието за задължителен едноседмичен показ в киносалоните в Лос Анджелис и Ню Йорк също се променя. Според новия регламент, продуцентите ще могат да избират един от общо пет града – Ел Ей, Ню Йорк, Сан Франциско, Атланта и Чикаго, в които да качат за седмица заглавието си на голям екран. Това, след като самите киносалони подновят дейността си.

Промените са вследствие на световната пандемия от новия коронавирус, заради която много от филмите отложиха премиерите си. Те ще важат „до второ нареждане и само за 93-ата церемония на оскарите“.

Припомняме, че правилата за игралните филми също бяха променени, като стриймингът вече няма да спира даден филм от шанс за статуетка. Междувременно Академията обмисля дали да не отложи церемонията си с до четири месеца, като така даде време на повече филми да направят премиери и съответно да влязат в надпреварата за заветните награди.

Източник: Monitor

Снимка: AP/Shutterstock

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Няма коментари към тази новина !