Технологиите - пречка за чуждоезичните филми на Оскарите?

04.05.2020 16:36 | Видян 1141 пъти

Технологиите - пречка за чуждоезичните филми на Оскарите?

Ще се окажат ли пречка технологиите за чуждоезичните филми, които се борят за награда „Оскар“? Този въпрос си задават холивудските експерти, след като Американската киноакадемия публикува последните промени в регламента си.

Според тях, от 2021 г. даващите вота си за отличията кинодейци ще могат да гледат състезаващите се за номинация заглавия единствено чрез стрийминг платформата на институцията.

„Много от членовете на Академията са стари и – простете генерализацията – може би нямат нито компютър, нито телевизор на Apple (единствените устройства, на които платформата може да бъде гледана -  б.а.). Дори и да имат, може би не знаят как да получат достъп до услугата“, коментира Скот Файнбърг от The Hollywood Reporter.

Той отбелязва, че тази промяна представлява проблем пред чуждестранните членове на Академията, предвид, че – наред с всичко останало – опциите за субтитри са лимитирани. Това важи обаче в пълна сила и за американските кинаджии, на които ще се налага да гледат филми на езици доста по-непознати от английския. Всички филми от международната (доскоро чуждоезична) категория по изискване трябва да разполагат с диалог, който в по-голямата си цялост е на реч, различна от тази на Шекспир.

Напълно очаквано, прогнозите са, че следващият награден сезон ще отбележи рекорд по най-малък брой филми, състезаващи се за този „Оскар“.

Междувременно в средите намериха за лицемерно отношението на Академията към стрийминг платформите. Досега институцията е била стриктна относно допускането на заглавия до церемонията си с правилото, че те задължително е трябвало да бъдат показвани първо на голям екран поне за седмица в Ел Ей и Ню Йорк. Дори и тази година – на фона на затворените киносалони, Академията държи да бъде доказано намерение, че пуснатите на стрийминг продукции първо е имало план да се появят на голям екран.

Въпреки това, хората, които трябва да дадат оценка на достойнствата на филмите така, както според институцията те могат да бъдат преживяни само в киносалон, гледат лентите основно чрез стрийминг.

Източник: Монитор
Снимка: AP/Shutterstock

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !