Оскарите променят регламента си заради COVID-19

30.04.2020 13:34 | Видян 1098 пъти

Оскарите променят регламента си заради COVID-19

Филмите, тръгнали директно на стрийминг без разпространение в киносалоните, ще имат шанс за „Оскар“ догодина. Това стана ясно, след като Американската филмова академия обяви промените в регламента си във връзка със затворените зали за прожекции вследствие на новия коронавирус. Културната институция подчертава, че това ще бъде еднократен феномен, като той ще важи само за церемонията през 2021 г.

Картбланшът въпреки всичко няма да важи за всички заглавия, разпространени чрез стрийминг платформи. Шанс да се борят за златната статуетка за най-добър филм ще имат само онези, които по предварителни планове е трябвало все пак да имат дистрибуция и на голям екран.

Президентът на Академията Дейвид Рубин отбеляза, че отдадеността на институцията към преживяването в киносалоните остава непроменено.

Припомняме, че досега един филм трябваше да има поне 7-дневно разпространение на голям екран в Лос Анджелис и Ню Йорк, за да се бори за топ отличието.

Към момента датата за 93-ите оскари остава непроменена – 28 февруари. От Академията отчитат, че имат готовност тя да бъде отложена, ако има такава необходимост. На дневен ред остава и въпросът за "международния Оскар". От Академията разглеждат опцията, в която ако един завършен филм е бил предназначен за разпространение на голям екран, то той ще може да се състезава. Независимо от това дали е успял да направи премиера - в киносалони или стрийминг.

Еднократният шанс за „Оскар“ на стрийминговите филми не е единствената промяна в регламента. Още преди година Академията даде заявка, че иска да обедини категориите „звуков монтаж“ и „звуково смесване“, предвид че често победителите в тях съвпадат. Въпреки че тази година различни филми взеха двете статуетки, оскарите спазиха обещанието си и вече монтажът и смесването ще бъдат оценявани наведнъж в категорията „звук“.

Източник: Монитор
Снимка: Нова телевизия

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !