(Без)ценната първа дама

15.05.2017 10:19 | Видян 2317 пъти

(Без)ценната първа дама

„Няма да вземам заплата. И не я вземам.“ Тези думи принадлежат на 45-ия американски президент Доналд Тръмп, който може и да не се харесва на мнозина, но изпълнява стъпка по стъпка предварителната си програма. Годишната му заплата е около половин милион долара. Той не е първият, която ги отказва – преди него са Хърбърт Хувър и Джон Кенеди.

И ако съдбата с президентските възнаграждения в САЩ е ясна в близките четири години, то въпросът безценни ли са първите дами и колко струват те на данъкоплатците не спира да вълнува десетки, а всяка държава може да блесне със собствен опит.

В САЩ до 1978 г. президентското семейство само финансира антуража на първата дама, но от тогава вече получава федерална субсидия. Първата дама на САЩ не е компенсирана от федералното правителство за извършваната от нея работа, тъй като това не е изборна длъжност и има само церемониална функция.

Лошото е, че първата дама не може да се откаже от ролята си, коментират американските медии, които не са запознати с българския опит на съпругата на Росен Плевнелиев, която успя да направи точно това – да се откаже от ролята си на първа дама.

Така или иначе първата дама не получава заплата, но тя има бюджет за дейността си. Сайтът Salary.com вади списък на дейностите, които трябва да поддържа първата дама на САЩ – това са програмен директор за благотворителните събития, говорител, шеф организатор, секретар и интериорен дизайнер.

Източник: monitor.bg

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Любимата храна на Кралицата била за...

Покойната кралица може и да е похапвала от най-добрите...

Отиде си режисьорката Мариана...

Тази нощ си отиде режисьорката Мариана...

Няма коментари към тази новина !