100 години Синатра отбелязва НДК

05.10.2015 16:35 | Видян 1366 пъти

100 години Синатра отбелязва НДК

“Бих искал да благодаря на Националния дворец на културата за подкрепата, която срещнахме за реализацията на този проект”, бяха първите думи на джазмена Васил Петров на пресконференцията за предстоящия концерт, с който на 5 ноември от 19:00 ч. в Зала 3 ще бъдат чествани 100 години от рождението на легендарния Франк Синатра. В пресконференцията участва и Ангел Заберски – син.

Двамата обявиха, че духът на истинския джаз и енергията на суинга ще завладеят Националния дворец на културата (НДК) точно след месец, когато енергията на големия Синатра ще покори публиката в един концерт със светлинни и мултимедийни ефекти, степ и джаз танци, и музика в оригинални аранжименти на Синатра. НДК е продуцент на концерта.

“Това не е типичен концерт, а спектакъл, който съдържа редица популярни и не толкова популярни песни от репертоара на Синатра, обхващащи всички периоди и звукозаписи от студия, през които е преминал, като специалистите сочат, че най-добрият от тях е т. нар. “capitol years”, обхващащ края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век”, подчерта Петров. Концертът ще обхване и някои събития, които са се случили през 60-те години - по време на престоя му в Лас Вегас, заедно с негови приятели и колеги.

Васил Петров не спести и комплиментите си по отношение на останалите участници в концерта, сред които е и синът на Ангел Заберски-баща, при когото е изучавал тънкостите на пеенето в продължение на 6 години.

“Напоследък усещам, че ни свързва топло творческо приятелство с НДК и искам да изкажа отново своята благодарност към директора на Двореца Мирослав Боршош, че обръща изключително внимание на културата”, каза Ангел Заберски-син. “В този концерт ще се постарая да докажа че това, което правя е стойностно и истинско, заедно с едни от най-добрите музиканти в “биг бенд изкуството”, което не е много популярно у нас”, допълни той.

Заберски-син подчерта, че екипът се е постарал да подбере едни от най-емблематичните изпълнения на легендарния джазмен, поради невъзможността да се събере в един концерт цялото му творчество. “Ще чуем истински Биг бенд с 4 тромпета, 4 тромбона, 5 саксофона - пълна ритмична секция с едни от най-добрите музиканти, които свирят в чужбина и у нас - Стоян Янкулов, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и др.”, каза той.

“Ние си имаме “българският Франк Синатра”, но в САЩ нямат “американския Васил Петров”, така че сме една стъпка пред тях”, пошегува се Заберски-син и изказа своето задоволство от съвместната работа с най-известния ни джазмен. “Тембърът на Васил е много характерен и топъл, дори когато говори. Той наистина умее да фразира, а е и един от малкото певци, които са музиканти в истинския смисъл на думата”, каза той.

За първи път на сцената бързите крака на Георги Пейчев-Степа ще повлекат в танц и самия Васил Петров. Провокация и джаз движения ще демонстрират и танцьорите от Lindy Hop Bulgaria - Swing Dance School. По време на концерта ще отбележим и премиерата на романтичната пиеса Something Stupid в дует на Весела Бонева с Васил Петров, в нов красив аранжимент под съпровода на Биг Бенд Брас Асоциация.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !