"Дзифт" спечели Златна роза

09.10.2008 14:58 | Видян 6358 пъти

Журито на XVIII фестивал на българския игрален филм “Златна роза” с председател Кеворк Кеворкян и членове Геновева Димитрова, Борис Луканов, Николай Лазаров и Иван Младенов единодушно избра дебютния филм на Явор Гърдев “Дзифт” за носител на Голямата награда на фестивала, съобщава БГНЕС.

Трилърът с продуценти Георги Димитров, Илиян Джевелеков и Матей Константинов, сценарий Владислав Тодоров и оператор Емил Христов взе и извънредната награда на журито за монтаж. С изключение на повечето от актьорите във филма и Емил Христов, който бе отличен за операторското си майсторство в “Дзифт”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и “Шивачки”, всички останали в екипа са дебютанти в киното. Наградата за мъжка роля също отиде при “Дзифт” – за варненеца Михаил Мутафов, който играе ролята на затворника Ванвурст Окото. Лентата попадна сред най-добрите и при отличията, връчвани от критиката и “Ню Бояна Филм” – за продуцентите. Специалната награда на фестивала, присъдена от журито, отиде за “Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” по сценарий и режисура на Светослав Овчаров.

Същият спечели и приза за най-добра режисура. Като най-добра сред актрисите по достойнство бе оценена Ернестина Шинова за ролите й в “Хиндемит”. За млада актриса на името на Невена Коканова наградата отиде за Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска за ролите им в “Шивачки”. Отличието за млад актьор на името на Апостол Карамитев пък взема Пенко Господинов за ролите му във “Военен кореспондент” и “План за отмъщение”.

Призът за дебют на името на Въло Радев взе “План за отмъщение” на младия режисьор Константин Буров, който бе отличен и от Съюза на българските филмови дейци. Наградата за сценарий на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи бе присъдена на Стефан Командарев, Душина Милич, Илия Троянов и Юрий Дачев за филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Асоциацията на хабилитираните преподаватели в “Екранни изкуства” “Академика 21” даде вота си за “Прогноза” на Зорница София, а варненският Олимпийски клуб и Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ “Св. Климент Охридски” отличиха “Футболни Хамелеони” по сценарий и режисура на Стойко Шишков.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Оспорвана надпревара, смях и обрати...

„- 20“ точки в колелото на съдбата и чувал с картофи...

Няма коментари към тази новина !