Откриват "Златната роза"

03.10.2008 11:48 | Видян 2731 пъти

Откриват

ХVІІІ-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза” ще открие тази вечер във Фестивалния и конгресен център във Варна оркестърът на Митко Щерев, който с помощта на певците Илия Ангелов и Емилия Валенти ще изпълни някои от вечните мелодии на българското кино, предаде БГНЕС.

Сред гостите на феста се очаква да бъде и министърът на културата Стефан Данаилов. Веднага след поздравителните адреси и концерта в зала 1 ще се състои и премиерата на филма “15”. Премиерното заглавие събира 15 новели на режисьорите Б. Мисирков, Г. Богданов, Др. Шолев, Н. Косева, Ст. Командарев, К. Донев, В. Милев, А. Паунов, Ив. Мудов, Ст. Радев, И. Трифонова, Д. Коцев, К. Н. Ашер, М. Андонова и Б. Десподов.

Във фестивала ще участват български пълнометражни и късометражни филми, създадени след 2006 г. Двадесетина български филма ще се конкурират за голямата награда на тазгодишното издание на фестивала “Златна роза”, който ще приключи на 9 октомври, когато ще бъде обявена голямата награда и филмът победител ще бъде прожектиран за втори път.

Председател на журито пък е Кеворк Кеворкян. Мнозина считат, че големият фаворит на конкурса е филмът на Явор Гърдев “Дзифт”, българското предложение за номинация за чуждоезичен “Оскар”, който спечели наградата за режисура на фестивала в Москва.

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев и “Шивачки” на Людмил Тодоров са други филми, завършени след 2006 г. и вече успели да привлекат вниманието на българската и световната фестивална публика.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !