Русия налива 75 млн.лв. в спаризозорт у нас

18.03.2014 15:40 | Видян 3383 пъти

 Русия налива 75 млн.лв. в спаризозорт у нас

В края на миналата година писахме за планираната инвестиция в суперкурорт в неексплотираната туристически до момента зона на Сапарева баня в подножието на Рила. И, ако това бяха само намерения, вече официално бе потвърдено първото сериозно вложение на тази територия. То обаче не идва от швейцарски, френски и арабски капитали, а от руски.

 В свой репортаж от мястото на събитието в. Преса писа, че руската фондация Закон, справедливост и милосърдие строи уникален медицински и балнеоложки център в Сапарева баня. Идеята е комплексът да се ползва главно от служителите на руската съдебна система и техните семейства, за чиито социални права се грижи организацията. Което звучи много добре от гледна точка на приходите за нашата индустрия на гостоприемството, тъй като правораздавателите в Русия са и високо платени, а и според легендите, много приличат на нашите правници по размера на парите в пликче,  които прибират за разни услуги.

Вратите на комплекса, който ще израссне в полите на най-високата ни планина ще бъдат отворени и за българи, разказват пред вестника вложителите на крупните средства, които ще струва севременният ризорт.

Инвестиционното намерение започна още в края на 2012 г., когато руснаците създадоха съвместно дружество с община Сапарева баня. Кметството записа 25% от акциите, след като апортира 31,7 дка терен в общата фирма. Земята се намира в местността Света Богородица. Общинските парцели бяха оценени на 5,6 млн. лв., а руската фондация внесе първоначално 16,8 млн. лв. в капитала. Общата инвестиция се очаква да стигне 75 млн. лв. Това ще бъде не просто едно от най-големите чужди вложения у нас през последните години, но също така и ще потвърди думите на ресорния заместник-министър на икономиката по въпросите на туризма Бранимир Ботев. Той заяви неотдавна, че браншът ще гони по привлечени инвестиции сектора на енергетиката и то съвсем скоро.  

Сапарева баня е известна с лековитите си минерални извори, като в района извира една от най-топлите води на Балканите, уточняват колегите от Преса. В града от години функционира балнеосанаториум. Но новият комплекс в рилската община няма да бъде просто СПА център. Замисълът е много по-дълбок. Руснаците са кръстили обекта „Център за рехабилитация „Преображение“ .

Балнеокомплексът ще бъде насочен основно към рехабилитация, профилактика и все по-модерните генетична диагностика и лечение. Ще се лекуват и слединфарктни, слединсултни състояния и др. заболявания на сърдечносъдовата система. Ще се предлагат и СПА процедури.

„Първата копка на обекта беше направена на 30 декември 2013 г.

Оттогава се извършват изкопни дейности. Преди повече от месец бъде церемонията за полагане на основния камък“, обясни за Преса инж. Сашо Иванов, кмет на Сапарева баня. Строителството се очаква да приключи до две години.
„По време на градежа ще бъдат наети местни работници. След стартирането на комплекса в него ще бъдат заети над 300 специалисти и служители, от които се надявам половината да са от общината“, каза инж. Сашо Иванов. За този беден край, където прехраната е голям проблем, спаризортът ще се превърне във водещ работодател.

Надеждите на местните са, разбира се, комплексът да съживи и свързаните с туризма браншове като строителството и ремонтната дейност, търговията, селското стопанство, транспорта.

Капацитетът на медицинската и балнеоложката част ще бъде 2000 души на ден. А хотелът ще е с 400 легла. „Така ще се даде възможност и на по-малките хотели в Сапарева баня да се развиват“, допълни градоначалникът.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !