Кризата в Украйна може да донесе на България много пари

18.03.2014 15:20 | Видян 2964 пъти

Кризата в Украйна може да донесе на България много пари

Крим може да изглежда малък със своята площ пет пъти по-незначителна от нашата, но е една от най-силните туристически дестинации не само в Източна Европа. Полуостровът приема на година 6 милиона туристи. Колкото нашата държава, която приемаме за туристическа.


Естествено, огромната част от туристическия поток са руснаци. Може да се очаква, че нито местните курорти Ялта и Пицунда, нито пък другите в Украйна в Одеска област, ще се радват на особена притегателност за братушките, за които най-често е първи избор. А още по-малко за украинците, като все пак говорим за държава с 47 милиона души население.

Търси се дестинация за десетина милиарда приходи

Битката, както е ясно предвид парите, няма да бъде лесна. Както може да се предположи, че Турция ще хвърли огромни усилия, особено посредством масираната реклама да привлече поне две-трети от потока.


Проблемът на комшиите е, че след последните разкрития за корупция на самия връх на режима на Ердоган, свързани със сина му и десетките милиони евро подкупи, които според подслушани разговори с баща му най-вероятно е вземал, могат да се очакват нови масирани вълнение в страната. Предтоящите там избори и

мощната кампания от вътрешни и външни на диктатора врагове ще роди Таксим 2

най-вероятно тъкмо в навечерието на активния сезон. В случай, че властта овладее процесите обаче, тя ще разчита на пазарите на Русия и Украйна, които тамошната политическа криза пренасочва от обичайните летовища към дестинации на юг и на запад.
През последните няколко години, още преди да избухне революция в Египет, Турция се постара да направи на пух и прах туризма при най-големите си конкуренти. Черният пиар вървеше като по мед и масло в най-мощните руски медии, които са предпочитани и в рускоезичните райони на Украйна.


Близостта на Путин с очаквания нов президент на Египет от генералитета, на когото се залага за предстоящите и там избори, може да означава известно връщане на братушките в курортите на страната на фараоните. Но, ако пак има бунтове и въстания, а Катар, който финансира арабската пролет едва ли лесно ще се примири Москва да се превърне в ключов фактор в арабската страна, няма да пожали сили и особено средства да покаже картинката от Тахрир 2

по всички световни канали. Въпросът  е може ли дестинацията България, да се възползва от ситуацията, в която два, трима или четирима се карат, а точно ние да спечелим?


За да стане това, не бива, както винаги правим, да чакаме, а да действаме възможно най-ударно. Образът на тихо пристанище, където руснаците и украинците ще се чувстват у дома си, при братя славяни, със сигурност няма да бъде трудно да бъде нарисуван. Ислямските терористични актове и заплахите към Сочи от зимата със сигурност наляха достатъчно масло в огъня. Сега трябва просто да оберем лаврите. Ала ще можем ли? Без инвестиции в реклама и пиар просто няма да ни се получи!
И още нещо: нека да не забравяме фактора Сочи. Благодарение на организираните в черноморския курорт, превърнат във всесезонен, зимни игри, това е дестинацията на годината за целия свят. Руснаците не вложиха 51 милиарда долара просто в олимпидата

Парите, инвестирани в конкретните спортни обекти са една-десета от тази сума. Огромните пари са  в курортна и транспортна инфраструктура и със сигурност те ще гонят избиването им посредством туризъм за всички – от хай таргета, за който са осигурени супер хотели и яхтени пристанища, до масовия гост, който търси просто ваканция на ново интересно място.


Това, разбира се, не означава, че ние просто трябва да вдигнем ръце. Сочи помогна и на нас. То сложи на картата на света Черно море, което до момента честно казано не бе забелязвано от огромния процент туристи. Особено от богатите, за които всички се молят. Сега е моментът да ги привличаме. Преди да са разбрали, че и Украйна е на нашето море.  

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !