Гостите и обядът на краля са в мадридския Риц

14.06.2013 14:45 | Видян 2179 пъти

Гостите и обядът на краля са в мадридския Риц

Когато принц Хуан Карлос през 1975 г. се възкачва на трона след три десетилетия военна диктатура на Франко, той дава олбяд в Риц. Оттогава официалните обеди и вечери на монарха се приготвят в първия мадридски гранд хотел. В него отсядат и гостите на краля. Досега главите на повече от 130 държави, вкючително печално известни личности като румънския вожд Чаушеску, са минали през хотела за около 4 десетилетия. Холувидските звезди като Арнолд Шварценегер също. За идването му е даден прием за 2500 души, пише списание Гранд хотели

Мадридският Риц е част от веригата Orient-Express, като собствеността е разделена поравно между Orient – Express и Omega Capital, испанска инвестиционна компания. Когато новите притежатели стъпват в открития през 1910 г. хотел, а

това става точно преди 10 години, генерален мениджър става Антон Кюнг, който е от предпочитаната за хотелиери националност - швейцарец.
Риц има 137 стаи и 30 апартамента. Но най-важна е локацията му. Той се намира точно до музея Прадо – една от най-известните галерии в света, срещу музея

Thyssen-Bornemizsa, срещу испанската борса. Зад "гърба" му е прекрасният парк Ретиро в сърцето на Мадрид.  

Старият стил на истински Риц се усеща още в декорираното до плеоназъм лоби. Запазената марка на тези хотели – махагоновата маса с умопомрачителна цветна композиция, скъпите килими, дорийските колони, уникалните кристални полилеи от 19-и век, дискретната рецепция и консиаж, подсказват кралско великолепие.  

Големият хит на Риц е зимната градина и истинската в двора откъм площада с фонтана, отвъд който е вечният конкурент Уестин Палас.

От откриването през 1910 по идея на Сезар Риц от лондонския му хотел е взета идеята за сервиране на следобеден чай. Преди да бъде въведена като мода в Риц, напитката се използвала в Испания само при стомашни болки.  

Стаите са индивидуално направени по дизайн. Килимите са ръчно правени в Кралската фабрика. Фина ориенталска керамика, ламперии и кристални шанделабри допълват имиджа на ретро шик. Часовниците от 19-и век са оригинални уникати, както и картините – колекция за цяла галерия.
Критикуван, че вече е малко демоде, Риц разчита и на други примамливи оферти като огромните занаятчийски легла тип Royal Crown, на чаршафи от най-фин ирландски лен, на огромни гардероби. Модерността е в изключителната звукоизолация. Няма как при тези условия да няма и мраморна баня, но луксът тук е влизането на дневна светлина. Козметиката в апартаментите е на прочутата марка

Acqua di Parma, коаято предлага включително и парфюми на гостите. Royal Suite гледа към Музея Прадо и черквата San Jerónimo Church. Апартаментът има рецепция, красиви две дневни, 2 огромни спални, 3 бани. Тапетите на стените са от скъпа копприна и са правени ръчно. Високите тавани са с позлатени корнизи. Ламперията е флорентинска, а кристалите – венециански.Китайските вази са от 18-и век и струват цяло състояние всяка.

Ritz Bar Velázquez е друга от забележителностите на хотела.Прочут е с коктейлите си Rose и San Francisco, които са съзадени и сервирани само тук. Основният ресторант Goya с мраморната камина, красивите пластики, историческите дърворезби и фините брандирани покривки и салфетки, с полираните до блясък сребърни прибори и щедрите букети от цветя е като добър спомен от миналото, когато хотелиерството беше изкуство.

А не бърза закуска или ол-инклузив, каквото е днес, особено пък в България. Не че всичко е интериор и детайли, но хубавата кухня трябва да се сервира в красива обстановка, за да бъде усещането равно на пълно щастие. Понеже в ресторанта и хранят добре, той е предпочитан от испанската аристокрация и олигархия, така че можете да срещнете истински графини или шоузвезди, политици или членове на кралското семейство в тихи дискретни обеди и вечери на съседна маса. Мраморната тераса към градината е друга атракция в топлите месеци.

Така стигаме до едно от големите богатства на Риц – градината в двора.Тя е зелен оазис, особено когато Мадрид е в плен на жегата. Минипаркът е дело на спецовете от близката до хотела Ботаническа градина и вече е на половин век. До всяко интересно растение има специална табела с описание на вида му. В градината се организират още от 60-те години прочутите "Tardes at the Ritz". Това са вечери, когато излиза 20-ина-членен оркестър, който свири танго, фокстрот или лек джаз.
Екипът също е от звезди. Сред тях е Джема Вела – избирана за Сомелиер на годината в Испания. Такъв е и Мариано Толедо, който е Maître D’ на ресторанта Goya. Звезда е и директорът Антон Кюнг. Преди десетилетието си на върха в Риц, той 6 години управлява друга собственост на Orient - Express Hotel, също историческа сграда и красика в хотелиерството - Reid’s Palace на португалския остров Мадейра. Преди това е бил в Grand Hotel Park от Relais & Chateaux в родния си Гщаад. Поради успеха си в Риц, швейцарецът е натоварен и с отговорността за La Residencia в Майорка.Под негово ръководство Риц извоюва десетки престижни награди, последните от които са:

2013
CONDÉ NAST TRAVELER 2013Gold List на the World’s Best Places to
Stay.
2012
CELEBRATED LIVING PLATINUM LIST

REAL ACADEMIA DE GASTRONOMÍA - Best Sommelier in Spain

GUÍA METRÓPOLI - Best sommelier in Madrid
CONDÉ NAST TRAVELER 2012 Gold List
2011
“SÁNCHEZ COTÁN” AWARD - Terrace of Hotel Ritz Madrid
SOL GUIA REPSOL - Goya restaurant
PERSÉFONE AWARD
CONDÉ NAST TRAVELER’S 2011 READER’S CHOICE AWARDS
2010
PLACA AL MÉRITO TURÍSTICO от испанското правителство
CONDE NAST TRAVELER 2010 Gold list
CELEBRATED LIVING PLATINUM LIST
BEST SOMMELIER 2010 Gourmetour
2009
CONDÉ NAST TRAVELER 2009 Gold list
2008
100 TOP SOUTHERN EUROPE HOTELS
OVERSEAS BUSINESS HOTEL
SOLIDARITY AWARDS
2007
THE WORLD’S BEST HOTELS 2007
FIVE STAR DIAMOND AWARD 2007
2006
DIAVARAM AWARDS 2006 - “Great Dame Nº 1 of Madrid”

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Няма коментари към тази новина !