Чакат чудеса в къщата на Ванга

26.11.2013 15:15 | Видян 2692 пъти

Чакат чудеса в къщата на Ванга

"Това не е просто музей, а храм". С тези думи първите гости в къщата на Ванга прекрачиха прага й ден преди Гергьовден. Вътре хората се кръстеха и молеха, сякаш са в църква. 11 години след смъртта на пророчицата домът й в Петрич отвори врати. Точно в 11,16 часа общинският кмет Вельо Илиев преряза лентата и откри официално къщата музей на ясновидката, пише Стандарт.

Доста преди това градинката пред сградата, както и улицата, носеща името на Ванга, се изпълниха с народ. Деца и възрастни търпеливо чакаха началото на церемонията. Тук бе и Нешка Робева, която бе една от най-близките на пророчицата. "Духът на Ванга не се губи. Нейното дело бе уникално, световно. Тя носеше любовта на Бог в себе си и бе най-близо до него", каза архиерейският наместник Ангел Кочев, който освети музея. Десетте стаи в сградата едва побираха върволицата от мъже, жени и деца. По-старите посетители не можеха да сдържат сълзите си от вълнение.

"Това място е свято. Тук ще стават чудеса", убедени са петричани. Вещ диригент на гостите бе 83-годишният Петър Костадинов. Старецът си припомни времето, когато отговарял за реда и охраната на дома на ясновидката. "Бях до нея в последните 11 години от живота й. Ще я запомня преди всичко с нейната добрина към всички хора. И да беше строга с някого, го правеше от добро сърце, искаше да покаже правия път на сбъркалите", разчувства се дядо Петър. Въпреки това не спря да напътства съгражданите си къде какво могат да видят.

Отрупана с икони е молитвената стая на пророчицата. Сред тях се откроява чудотворният лик на Света Богородица, донесен чак от Ерусалим. В тази част от постройката сякаш са съхранени изцяло атмосферата и духът на великата петричанка. "Това е най-сакралното място. Усеща се духът на нашата леля Ванга", твърдят нейните съграждани. Огромен портрет на ясновидката в антрето също грабва окото на посетителите.

Близо 1000 са подредените предмети в помещенията. Общият им брой е 1500, но няма как всички да бъдат изложени. Затова някои от вещите ще се сменят периодично. Сред тях преобладават иконите, гоблените и картините. Има и много сервизи. Повечето вещи са подарени на Ванга от благодарни хора, на които е успяла да помогне с дарбата си. Впечатляващата експозиция се допълва от снимки на пророчицата, важни за нея документи, както и нейни послания. На една от витрините е поставено свидетелство от Асоциацията на екстрасенсите в СССР, издадено през октомври 1990 г.

В него се съобщава, че "Президиумът присъжда звание "Почетен екстрасенс на СССР на българския гражданин Вангелия Пандева Гущерова". До този документ е "Свидетелство за венчание" на ясновидката от 10 май 1942 г. Откриването на музея не мина и без чужденци. Прага на къщата прекрачиха 11 румънци от община Миовени и трима руснаци от град Истра. И двата града са побратимени с Петрич. "Чували сме много за Ванга. Такава жена се ражда веднъж на 1000 години. Никак не е случайно, че сега сме тук. Искахме да уважим този голям празник не само за Петрич, но и за страната ви. Ще присъстваме и на празника на града (б.а. - 6 май е ден на Петрич)", обясниха гостите от Русия и северната ни съседка.

Те бяха застанали пред две от посланията на пророчицата и чакаха преводач да им ги преведе. Накрая чуха следното "Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава...", както и "Не е важно какъв си - важно е да си добър човек".
 На излизане посетителите на музея получиха по една картичка с лика на Ванга и с нейния завет към всички "Да не се карате, ами да се обичате, че всички сте мои деца!".

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Няма коментари към тази новина !