Защо езическите традиции са по-яки от религията?

30.04.2013 17:45 | Видян 2182 пъти

Защо езическите традиции са по-яки от религията?

Великден е много по-малко комерсиализиран от Коледа, която е любимото време на търговците, покрай милиардите пласирани подаръци и всички други утвърдени брандове – дядовци, джуджета, елхи, чорапи и манджи. В Западна Европа, а според мнозина това си е католическа традиция, яйцата по Великден са най-силният маркетингов продукт около празника. Истината е, че шоколадът в съвременния му вид е познат едва от края на 19-и век, така че този номер си е чист комерс, измислен от хитрите италианци, пише Супер 19'.

Независимо от това обаче цяла Западна Европа заравя яйца в дворовете около къщите и кара децата си да ги търсят. Те са щастливи да ги намират, както по Коледа откриват подаръци в чорапи край елхи и огнища. Но често шоколадовите яйца стават жертва на кучета.

Четириногите често изкопават сюрпризите за дечурлигата, докато се разхождат по дворовете и така застрашават основната атракция на празника.

Православието в това отношение има своя традиция, макар и почерпена от езически времена. Дори социализмът не можа да изкорени с целия си атеизъм и никога не посмя да отмени боядисването на яйца за Великден. Според каноните на българщината, те трябва задължително да бъдат червени. Да бъдат наречени за здраве и щастие. Именно за това се провежда и така нареченото „чукане” или „борба” с яйца. А победителят, най-здравото яйце или „биячът” в къщата се заравя в земята, за да растат здрави и цветята, и зеленчуците, и плодовете в двора. И така до другата година.

Истината е, че тази традиция не е нито православна, нито българска. Тръгва още от древния Китай и древния Египет, където вапцали в червено яйца на собствените си празници на плодородието. Защото яйцето открай време е символ на новия живот. Това го и свързва с Великден – празника на пролетта.

От най-старите култури боядисването на яйца преминава в римската традиция, а оттам – в християнската, независимо дали в Западната или в Източната империя, дали старт съответно на католическата и на православната църква.

Бедните евреи получавали яйце. Това ставало, когато в домовете им по някакъв повод гостували по-богати техни съграждани. Християнската легенда пък е, че когато Мария Магдалена – жената до Христос, била приета от римския император, тя му поднесла като дар яйце. И то точно обагрено в червено – цвета на кръвта заради разпъването на Христос. Така традицията била прихваната от християнската култура и продължава да се спазва повече от 2000 години до ден днешен.

В някои държави като Полша и Русия например, много популярни са дървените яйца. Те се багрят художествено не просто в цвят, а и с много орнаментика и са превърнати в истинско изкуство.

Шаренията е модна тенденция в багренето на оригиналните кокоши яйца. През последните десетилетия багренето в различни цветове, извън аленото, е част от маркетинга на Великден. У нас е прието поне първото боядисано яйце да бъде червено, да го е вапцала най-старата жена в къщата и да го е сторила на Велики четвъртък или на Велика събота, непосредствено преди Великден. Навремето боите са били естествени – червеното например идвало от риган, а другите цветове се получавали от коприва – зеленото, от орехи – жълтото и т.н. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или в най-ново време с цветни моливи.

Другият маркетингов символ на Великден, който отново не беше отменен от социализма дори, е козунакът. В съвременната култура той е машина за пари.

В хит го превърнаха отново италианците. Тяхното панетоне, или хлебище в превод, е досущ като нашия подсладен хляб  със звучното име козунак. В ново време, освен захар и ядки, той се обогатява и дори се покрива с шоколад и всякакви други приумици на бизнеса.

Иначе обредните хлябове също са древна традиция, дошла преди времето на християнството. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце поне по нашите традиции. В България, също както и яйцата, козунаците се замесват в четвъртъка преди Великден, известен още като Велики четвъртък. Комшиите в Гърция пък се приготвят в петък.

Съвременният козунак във вида, в който го познаваме – бухнал и пухкав, се прави от 17-и век във Франция и Италия. С помощта на новите технологии, модерните типове козунак траят до 6 месеца и затова се продават  на огромни купове в пъстри кутии, които виждаме и в българските хипермаркети.

В западния свят Великден е свързан и със заека, познат най-малкото от великата книга за Алиса. В съвременността той присъства на празничната трапеза преди всичко като шоколадово изделие. За разлика от агнето, което върви по Великден у нас, което особено при сливането на най-великия празник с Гергьовден, и се сервира в печено състояние.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Пияни войници, хванати да правят секс...

Двама пияни войници бяха хванати да правят секс в...

Гимназисти от общ. Велинград се...

Учениците от СУ Методий Драгинов, с. Драгиново (община...

Няма коментари към тази новина !