Концертът на Ищар с неуредени авторски права

15.04.2013 13:00 | Видян 1384 пъти

Концертът на Ищар с неуредени авторски права

Организаторите на концерта на световно известната изпълнителка Ищар, който се проведе тази събота, не са заплатили авторски права за провеждането му. Това заявиха от Сдружението за колективно управление на авторски права МУЗИКАУТОР. „Като организатор Арт БГ ще понесе своите последствия за неспазването на закона, ще заведем съдебен иск срещу тях“, заяви изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Той обясни, че това е практика на Арт БГ. Компанията дори няма сключен договор с МУЗИКАУТОР. „Законът има пропуск, който позволява да се организират концерти без да се заплатят авторски права и след това ние трябва да търсим правата си в съда, което ни струва допълнително съдебни разходи, а самата процедура е много мудна и въпросът се размива с времето“, коментира Иван Димитров.
    
От управата на МУЗИКАУТОР обясниха, че е практика организаторите на концерти да не заплащат авторски права. Поради тази причина Сдружението качи имената на некоректните организатори на концерти на сайта: www.musicautor.org. „На семинара на CISAC – Международното дружество за защита на авторски права, се взе решение имената на българските некоректни организатори да бъдат качени и на сайтовете на чуждестранните сдружения, които се грижат за събирането на дължимите суми за ползване на музика. Те стигнаха до тази мярка, тъй като бяха възмутени от порочната практика в България“, обясни Иван Димитров.
    
Част от некоректните организатори са „Арт БГ – Продакшън”, „Лауд Концертс”, „Ес Ейч Ен Студио”, „Коко Ейджънси”, „Евентийс”, Oбщина Каварна, „Мост ъф Ивъл Мюзик”.
    
„Крайно време е в България хората да осъзнаят, че проблемът с авторските права отдавна е решен в другите държави на Европейския съюз. Само тук не можем да свикнем, че когато печелим от труда на някого, трябва да му заплатим. Когато се правят концерти от такъв тип, организаторите печелят, както и изпълнителят, но не и текстописците и композиторите, които са участвали в създаването на хитовете, които се изпълняват. Именно тук идва нашата роля – да защитим техните интереси“, обясни председателят на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР Ясен Козев.

Снимка: facebook

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мъж е намерил картини на 350 години в...

Мъж на 64 години е намерил две ценни маслени картини на...

Най-високият в света хотел с...

Най-високият в света хотел "Джей хотел Шанхай...

Няма коментари към тази новина !

*}