Два месеца НДК става салон на изкуствата, предвиждат се над 90 прояви

05.04.2013 13:00 | Видян 1610 пъти

Два месеца НДК става салон на изкуствата, предвиждат се над 90 прояви

"Ще запазим най-доброто, което е станало емблематично за Националния дворец на културата, и ще го развием във възможно най-интересната за зрителите посока". Това е категоричното мнение на Митко Тодоров - новия изпълнителен директор на НДК и бивш зам.-министър на културата.

18-о издание на Салона на изкуствата обединява над 90 събития от 9 април до 26 юни, както и закриващо събитие на 1 юли. Програмата е обособена в осем тематични блока, включващи детски салон, поп, джаз и рок изпълнения, класика, кино, театър и танц, български фолклор, книги и изложби, както и Ден на отворените врати на НДК, Дни на корейската култура, "Софийски музикални седмици" гостува на Салона на изкуствата" и др. Продуцент на събитието е Националният дворец на културата, пише 24 часа.

Големи са очакванията от филмова програма, включваща няколко предпремиерни заглавия, обединени под името "Киномания представя", както и корейско, испанско, иберо-американско и българско кино - зрителите ще могат да гледат на 19, 20 и 21 април в кино "Люмиер". Това са "360" - филмът комбинира истории за единни, свързани характери от различни градове и държави, в една ярка и напрегната история за любовта от ХХI век. Участват Антъни Хопкинс, Джъд Лоу, Рейчъл Уайз и Бен Фостър.

"7 дни в Хавана"(7 dias en La Habana) обединява усилията на 7 режисьори, които представят уникалния си поглед към познато (и не толкова) място, Във филма участва Емир Кустурица, Даниел Брюл и др. Режисьорският състав включва Бенисио дел Торо, Лоран Канте, Гаспар Ное, Пабло Траперо, Елиа Сюлейман, Хулио Медем и Хуан Карлос Табио.

На любовна тематика пък е френско-италианската продукция "Това лято"(Un ete brulant), заснета в двата най-романтични града в света - Париж и Рим. Филмът проследява връзката между художник и актриса. В ролята на актрисата е италианската икона Моника Белучи, а в художника се превъплъщава французинът Луи Гарел, син на режисьора на филма Филип Гарел.

Българското кино в рамките на салона е представено от два филма на Лиза Боева и Ицхак Финци. Цялата програма на прожекциите може да видите на ndk.bg и izkustvata.com.

Тази година програмата съдържа множество изпълнения както на български, така и на чуждестранни артисти. Сред по-интересните са Орлин Павлов, Хилда Казасян, Васил Петров, Ангел Заберски, артформация ОМ, проектът трио Jazzta Prasta, Хайгашот Агасян, Жени Захариева, Камен Донев и много други.

Триото Николай Иванов (клавишни, китара, флейти, композиции), Марина Великова (фагот, сопран саксофон) и Георги Ангелов (перкусионни инструменти) ще поднесат на зрителите "Музика за БГ филми", написана и изпълнена за ленти като "Подгряване на вчерашния обед" (К.Бонев), "Една калория нежност" (И. Гръбчева), "Последното пътуване „(В.Барков), "Военен кореспондент Йордан Йовков" (К.Бонев), "Слънчево" (И.Костов) и документалните "Посветените на Огъня" (В. Къркеланов), "Корабите са пълни" (К. Бонев), "Пътуване към Афганистан" (Венелин Петков), "Тотално объркване" (Милена Кънева), "Истината за Орфей" (Стилян Иванов), "Галин" (Константин Занков) и др.

ОМ използват традиционни балкански инструменти - тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, а от Изтока - ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др., като ги смесват с китара, пиано, електронен бас, електронни инструменти и компютърно програмиране. През последните 20 години Николай Иванов и артформацията са работили по музиката на над 40 игрални и документални филми Много от темите са свирени на живо, но никога досега не са били подбрани и подредени в един цял концерт.

Специален акцент е "детският Салон", в края на април и ще включва безплатни ателиета в различни категории като архитектура, стенопис, маски, карта на света, бижута, хвърчила, мода и фотография, традиционни обичаи, кухня, играчки и какво ли още не. Куклен театър за най-малките и виртуозните изпълнения на детето чудо от Австрия Пол Кропфич също са част от детската програма.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !