Кой взе 20 000 евро от Мери Джейн?

02.04.2012 15:30 | Видян 1751 пъти

Кой взе 20 000 евро от Мери Джейн?

Някои неща НЕ БИВА да бъдат премълчавани и да бъдат отминавани тихомълком. Д-р Пламен Цеков да стана шеф на Здравната каса, ала името му е замесено в най-наглото посегателство срещу закона в България.

Става дума за наркопоправката Мери Джейн. Законът бе направен така, че да бъде удобен за един конкретен производител на алкохол, нищо че промива мозъците на децата колко хубаво нещо е дрогата. 

Ако сте забравили историята, най-кратко казано тя е такава. Новият шеф на Здравната каса д-р Пламен Цеков като зам.-шеф на здравната комисия чете от трибуната текст, според който се разрешава рекламата на наркотични вещества и техните названия.

Такъв текст обаче не е предлаган в здравната комисия. Скандалът е проспан от депутатите, които се ужасяват, когато виждат текста в Държавен вестник.

Проверка установява, че там поправката е добавена, изписана “на листче” и предадена от д-р Цеков по указание на колегата му от ГЕРБ Светлин Танчев – син на известна бизнесдама, зората на чиито бизнес

се свързва с баба Нора Ананиева

Цялата работа се прави не за друго, а в прозрачна изгода на производителя на алкохол, в чийто каталог има питие с името Мери Джйн – английското за марихуана, наричана още канабис или трева и най-разпространен наркотик у нас. И това не е станало безплатно.

Разбра се и се писа, че първият, пред когото е пробвано дали ще мине подобен текст бил тогавашният шеф на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов, наричан още Лъчо Мозъка. Той обаче отказал по една или друга причина и се постарал да бъде в чужбина, за да не бъде свързано името

със зловещия корупционен скандал

Депутати завъртяха из коридорите на властта, а оттам и в медиите и сумата, на която се оценявала услугата. Говори се за 20000 евро или близо 40000 лева. Което звучи като промоционална цена, защото за прокарване на лобистки поправки в предни парламенти се споменават и двойно по-големи, че и 6-цифрени суми.

Хубаво е, че както ни увери новият здравен министър Десислава Атанасова нищо не се доказало в прокуратурата.

Само че едва ли някой може да убеди познавачите на тънките политически дела, че подобни услуги при цялата конспирация и организация около поправката Мери Джейн са извършени само от добро сърце. Защото тази поправка е вредна за здравето на милиони хора.

Неслучайно имаше и наказания – за двама шефове на комисии

В парламента. Искра Фидосова падна от председателското място в групата на ГЕРБ и по-важното – изгуби приятелството на Цецка Цачева, която не можа да понесе очевидния дъх на корупция в казуса Мери Джейн. Напомняме, че именно Фидосова доведе за депутат в парламента шефа на Ломската болница д-р Цеков, така че връзката е ясна.

Светлин Танчев – придвижилият или разпоредил листчета и записки да стигнат от НС до Държавен вестник, падна от поста шеф на комисията по евроинтергация. Самият д-р Цеков престана да бъде заместник – шеф на здравната комисия.

По-голямо признание за гузност от това в България не може да има. При това говорим за времето, когато ГЕРБ беше на върха на славата си. А скандалът Мери Джейн беше първото пропукване на доверието на хората към партията.

Затова нямаше как да не прозвучи изненадващо новината, че баш депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков е кандидатурата на парламентарната група на партията за бъдещ управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Номинацията на Цеков, който е

спорна фигура и е замесен в лобистката

наркопоправка в Държавен вестник, бе обявена официално след заседание на парламентарната група на партията и бе избран със 115 гласа в сряда. Името на Цеков се завъртя още през миналата седмица като евентуален наследник на подалата оставка заради скандала с бонусите Нели Нешева.

Цеков нашумя с оправданието си, че осемте му диоптъра са станали причина за лобистката наркопоправка, както и с няколко крилати фрази в парламента.Най-забавно стана, когато той заяви пред журналисти в парламента, че

ще работи за “прозрачност,

разбираемост и да знае всеки един какво може да очаква от касата“. “Тоест да не бъде натоварена с повече очаквания от това, което тя може да даде“, поясни Цеков.

Все пак именно Пламен Цеков в качеството му тогава на зам.-председател на здравната комисия изчита не приетия от комисията текст, а друг текст, в който добавя думата “наименование“ и така стеснява обхвата на забраната. Тази дума не фигурира никъде в текста, а Цеков се оправда с осемте си диоптъра.

"Когато чета аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", заяви тогава той и добави, че не може да си обясни как се е появила думата “наименование“.

Заради този гаф той бе отстранен от зам.-председателското място на здравната комисия, макар че премиерът Бойко Борисов тогава каза, че "вярва на депутата Пламен Цеков и че

той е бил подведен при скандалната поправка

в Държавен вестник и наказанието му е пресилено".
Няма гаранции обаче, че осемте диоптъра на Цеков няма да станат причина да пропуска в бъдеще десетократно завишение в цените на лекарствата или пък неоправдано раздути бюджети за някои болници.

Всички наблюдателни хора, които нямат толкова висок диоптер веднага разбраха, че можеше да има много по-добър избор за шеф на касата в лицето на д-р Дариткова от ГЕРБ.

И обяснението веднага се намери – ами не ставала, понеже била сестра на съпругата на земеделския министър. Истинският проблем е, че

Дариткова не пасна на Здравния Октопод, когото разкритикува

заради надутите 8 пъти за 10 години цени на лекарствата. Една достойна позиция, която обаче явно не се уважава достатъчно в нашата все по-странна и екзотична от политическа и икономическа гледна точка държава.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !