Европарламентът нищи крумовградското злато

22.12.2011 15:30 | Видян 2220 пъти

Европарламентът нищи крумовградското злато

След като Върховният административен съд не пожела да разгледа жалбата на неправителствени организации срещу добива на злато в Крумовград от Дънди прешъс метълс, те се обърнаха лично до шефа на Европарламента Йежи Бузек.

Надеждата е той да помогне за решаването на екопроблема в Родопите. Според еколозите държавата е предоставила без търг  удостоверение за търговско откритие на канадската фирма за участък от най-красивата българска планина.

Скандално е не само това, че предстои зеленото сърце на България да бъде почернено, но и фактът, че открието не е на Дънди, а на българските геолози. Те го правят много преди през 2000 г. канадците да се хванат със златната жилка в Родопите.

Според екоактивистите фирмата просто е използвала държавните проучвания и на тази база е получила ценния документ ... от държавата.

Според зелените деятели това е непозволена по правилата на Европейския съюз държавна помощ и това прави неправомерна концесията, дадена от кабинета на дружеството Болкан минерал енд майнинг, което е дъщерно на Дънди, както писа вече Стандарт. Със случая ще бъде запозната е Европейската комисия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

На 1-и май започва Националният...

И този май на голям екран ще бъдат показани всички...

В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Няма коментари към тази новина !