Не прекалявайте с натуралните сокове

12.07.2011 17:00 | Видян 3089 пъти

Не прекалявайте с натуралните сокове

Едни от най-популярните напитки в летните жеги са натуралните сокове. С употребата им обаче не трябва да се прекалява, тъй като съдържат доста сериозни количества захар. Най-добре е приемането на сладки напитки да бъде заменено с консумирането на сушени плодове. До такъв извод са стигнали изследователи от Университета Бангор в Северен Уелс.

Изследванията на британските учени показват, че соковете може да съдържат до пет чаени лъжички захар на чаша. Превишаването на количествата често води до затлъстяване и нарушаване на обмена на веществата в организма.

Доколкото сладките напитки бързо абсорбират, нивото на кръвна захар в кръвта може рязко да скочи и да предизвика силен приток на инсулин - хормонът, отговарящ за натрупването на енергия. На базата на това специалистите призовават да бъде поощрявано не приемането на натурални сокове, а употребата на плодове и зеленчуци, съдържащи повече полезни хранителни вещества.

"Загубата на усещане за сладост кара хората да търсят още по-сладки храни. Това пък води до нарастване на теглото и увеличаване на риска от диабет втори тип. Честата употреба на натурални сокове е изключително вредна. В тях се съдържа повече захар, отколкото хората предполагат. За съжаление, те често предпочитат натурални сокове, вместо далеч по-полезните свежи плодове", анализира доктор Ханс-Петер Кубис. Той е категоричен, че за да не вредят, соковете трябва да се разреждат с вода в съотношение 1:4.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !