Смятайте резерва за изхарчен

09.05.2011 14:00 | Видян 2256 пъти

Смятайте резерва за изхарчен

На 31 март фискалният резерв на България, който крепи борда е бил на ръба с 4,7 млрд. лева. Само за четири месеца Финансовото министерство е профукало 1,7 млрд. от него, след като за цялото управление на ГЕРБ от 27 юли 2009 г. до 31 март 2011 г. са потрошени общо 3 милиарда лева. Горе-долу толкова успя да натрупа в добрите години Тройната коалиция като бели пари за черните дни на икономиката.

Ще кажете, че това са просто числа?

Напомняме, че миналата година, при актуализацията на бюджета, беше приета нова долна граница за резерва от 4,5 млрд. лева. Напомняме също притеснителната информация, че витаела идея да се посегне и на т.нар. Сребърен фонд, който е част от резерва и съдържа към 1,7 млрд. С тези темпове на харчене парите ще ни стигнат до изборите. А след това? Фалит ли?

Напомняме и още един безрадостен факт. Седмицата започна с една сбъдната прогноза за Иван Костов, но по-важното: уви, несбъдната за Симеон Дянков. Лидерът на ДСБ прогнозира още при гласуването на бюджета в края на миналата година, че БНБ няма да успее да направи 300 млн. лв. годишна вноска в хазната. Той помоли Дянков да заложи 100 млн. по-малко. Топиконмистът от Световната банка не го стори. Вицето получи точно 200,9 млн. лв. от БНБ. Или -99,9 млн. Които се прибавят към 570 млн., които според таен служебен доклад, обнародван от в. Сега, хазната нямало да може да събере.

Коментарът на Министерството на финансите: “Статистиката показва, че бюджетната позиция на страната ни през първото тримесечие на 2011 г. се подобрява значително спрямо същия период на 2010 г.”

Коментарът на Супер 19’: И Жан Виденов с неговото вице – също топикономистът Румен Гечев, точно преди 15 години успокояваха народа с благи думи и устрем към светлото бъдеще, съветваха да не инвестира в чужди валути, защото левът бил много стабилен. Беше пролетта на 1996 г. Но дойдоха есента и зимата, които няма как да изтрием от паметта си!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Самоуправляващи се автомобили: Какво...

Авторите на научна фантастика, Илон Мъск и други от...

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Няма коментари към тази новина !