Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” отпразнува 35 години на сцена в зала 1 на НДК

04.05.2011 13:00 | Видян 2420 пъти

Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” отпразнува 35 години на сцена в зала 1 на НДК

Столичният фолклорен танцов ансамбъл „София-6” ще отпразнува 35 години на сцена с великолепно танцово шоу на 18 май от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Фолклорният спектакъл „Приказка без край” е част от програмата на Международния фестивал „.Салон на изкуствата”, който се провежда под патронажа на президента Република България Георги Първанов, министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Приказка без край” е замислен като динамичен пърформънс с уникална хореография, която ще проследи характерните традиционни танци в различните фолклорни области на страната. По думите на създателя на ансамбъла с най-много международни награди - Нестор Несторов, шоуто „ще докосне сетивата и сърцата на всички, които милеят за народното изкуство, като ги пренесе векове назад чрез едно мистично танцово пътуване”. Уникалността на спектакъла е в това, че ще разкаже българските танцови традиции по модерен начин, като съчетае автентични движения и оригинални костюми със съвременни компютърни и лазерни ефекти.

Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” е създаден през 1976 г., като през годините е натрупал колекция от десетки награди от международни фестивали и конкурси в Европа, Азия и Африка. Последните две завоювани световни отличия на формацията са миналата година, когато през лятото заема първо място и получава голямата награда "Златен Карагьоз" по време на 24-то издание на Международния фолклорен фестивален конкурс "Златен Карагьоз" в гр. Бурса – Турция.

През октомври пък в  изключителна конкуренция с групи от 23 държави по време на най-големия Международен фолклорен танцов конкурс в Източна Азия, провел се в град Чеонан - Република Корея, "София 6" печели голямата награда "Гран при". През 2009-та ансамбълът е удостоен с първо място и титлата „Световен шампион” за 2009/2010 г. на 13-тия Световен фолклорен конкурс "Палма -2009" в Палма де Майорка /ФТА "София-6" печели тази награда в надпревара между 60 ансамбъла от цял свят/. Подобна титла досега не е печелена от български ансамбъл.

2006 г. – награди за музика, костюм и цялостно представяне на фестивал в гр. Алатри – Италия;

2007 г. – награда за костюм и изпълнителско майсторство в гр. Агридженто на о. Сицилия – Италия;

2008 г. – награда на публиката в гр. Хакодате – Япония;

2008 г. – печели конкурса за "Голямата танцова награда на София" и награда на публиката, награда за ново произведение и награда за музика на същия конкурс;

2009 г. – за втори път "София-6" печели конкурса за "Голямата танцова награда на София" за 2009 г. и за пореден път печели първо място в конкурса "Младежта твори".

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !