Ищар обеща да помогне Пловдив да стане културна столица на Европа

05.04.2011 17:30 | Видян 4031 пъти

Ищар обеща да помогне Пловдив да стане културна столица на Европа

„Чувствам се като вкъщи тук”, с неподправена искреност заяви Ищар Алабина по време на днешната пресконференция в изложбения салон на мол „Галерия Пловдив”. „Много съм впечатлена от вашето гостоприемство. Радвам се, че успях да се докосна до вашия град, до вашата култура. Възхитена съм от картините в тази зала”.

Световната етнозвезда бе посрещната от стотици почитатели, сред които беше и кметът на Пловдив Славчо Атанасов. „Идвам от една много древна страна”, каза Ищар, визирайки Израел. Кметът Славчо Атанасов не пропусна да подчертае, че Пловдив е град с 8 000-годишна история, и че Ищар ще пее на театър, зареден с много енергия и великолепна акустика, строен още през втори век от новата ера от император Траян.

Звездата обеща, че ще помогне с каквото може на Пловдив през 2019 година да стане културна столица на Европа. Ищар възнамерява да създаде песен с мотиви от българския фолклор, която да изпълни с български певец. Но не можа да каже повече подробности, защото идеята е съвсем прясна и още много неща по нея не са уточнени. Сподели обаче, че е слушала акапелно изпълнение на космическата родопска песен „Излел е Дельо хайдутин”. „Не разбирам думите й, но усетих чувствата й, които те карат да се разплачеш”, каза Ищар.

Певицата идва от място, където културите са много смесени. Това е дало отпечатък на детството й,. „Научих се да уважавам различията, да разбирам другите”, сподели Ищар и подчерта, че се интересува много от историята и от културата на народите, че използва древни египетски инструменти, че сама си е избрала името Ищар. „Първо, защото това е древна богиня на плодородието, а аз обичам да създавам. И второ, защото е много близко до рожденото ми име – Естер”, обясни прочутата изпълнителка. 

Ищар получи като дар от кметството луксозен албум с историята и забележителностите на Пловдив, сборен диск на фолклорния ансамбъл „Тракия”, и плакета на Пловдив, който Общината по принцип връчва само на дипломати – може би в случая уместно, защото изкуството е най-добрият дипломат в отношенията между народите.

Световната етнозвезда изпълни обещанието си и не отказа автограф на никой от многобройните си фенове. Повече от час и половина тя се подписваше и се снимаше със своите почитатели.  

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !