Бинев сигнализира за мафия при международното осиновяване на деца

19.01.2011 13:20 | Видян 2907 пъти

Бинев сигнализира за мафия при международното осиновяване на деца

На първото за тази година заседание на Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Слави Бинев се включи в разискванията за промяна на мерките при международното осиновяване, разкривайки видни пропуски в настоящето законодателство. То насърчава граждани от страни извън европейския съюз да осиновяват деца, граждани на държавите членки, давайки им правото да придобият статута на европейски граждани, изтъкна евродепутатът.

Друг проблем, който не е от по-малка важност в българското общество, подчерта Бинев, е свързан с приемните семейства. Тази практика според него има тенденция да се превръща в източник на доходи за социално затруднените семейства, отколкото в благородно дело. „Струва ми се, че би било по-добре материално осигурените лица да се възползват от облекчаване на административните формалности относно осиновяването”,  каза Бинев.

Евродепутатът разкри и трети проблем, който поставя българското законодателство, а той е именно фактът, че осиновяването е по-достъпно за чуждестранните граждани отколкото за българите. Това е в противоречие  с европейските принципи, изключващи съществуването на  привилегировани и страни втора категория”, заяви евродепутатът.  „Не е моя работа да питам дали го правят от чисто сърце или от користни цели - това е работа на тези, които ще проведат интервюто за осиновяване и ще внимават за интересите на нашите деца” сподели още той.

„ Принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето и съпътстващата ги философия трябва да са в основата на правото на международно осиновяване в рамките на ЕС. Международното осиновяване на деца според мен  е морална дилема”, каза  в заключение Бинев.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

NOVA отново подобри собствения си...

NOVA подобри собствените си рекорди през месец септември,...

Бляскави кинопремиери в програмата на...

Броени дни преди старта на деветия международен...

Няма коментари към тази новина !