„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

29.11.2010 15:00 | Видян 2549 пъти

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и продължава да се радва на сериозен интерес от страна на публиката у нас, което е прецедент в българското киноразпространение в последните две десетилетия. „Светът е голям” е постоянно на екран в България вече 111 седмици, като в 50 от тях е в българския Топ 20; гледан е от над 35 000 зрители у нас и досега е купен за разпространение от 23 държави на 4 континента. „Светът е голям” е участвал в над 70 фестивала и има над 25 международни и национални награди. Филмът се класира сред деветте филма, състезаващи се за чуждоезичен „Оскар” през 2010 година.

През 2009 година чрез пътуващата платформа на София Филм Фест - „София филм Фест на път”, филмът беше представен в много градове на България без действащи киносалони. През 2010 „Светът е голям” и други български и европейски филми продължават да бъдат представяни из цяла България, с което правят съпричастна много по-голяма част от населението на страната ни към постиженията на съвременното българско и европейско кино.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Виртуозът Верстапен пресъздава...

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от...

Няма коментари към тази новина !