Успехите на българското кино

11.01.2010 10:00 | Видян 4427 пъти

Успехите на българското кино

В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, ще бъдат представени трите най-успешни творби, създадени в последните две години – „Източни пиеси”, „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното на 13.01 на промоционални цени.

Постепенно София Филм Фест ще публикува информация за най-успешните филми на изминалото десетилетие, повечето от които ще бъдат представени на специални прожекции в рамките и след основните дати на предстоящия 14-и София Филм Фест.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и продължава да се радва на сериозен интерес от страна на публиката у нас, което е прецедент в българското киноразпространение в последните две десетилетия. „Светът е голям” е постоянно на екран в България от 65 седмици, като 43 седмици е в българския Топ 20; гледан е от близо 27 000 зрители у нас и досега е купен за разпространение от 23 държави на 4 континента. Филмът е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2010 година.

„Светът е голям” е участвал в над 50 фоестивала и има над 25 международни и национални награди. В първите месеци на 2010 година филмът е в програмата на още пет фестивала – Палм Спрингс (САЩ), Техеран (Иран), Санта Барбара (САЩ), Кезуик (Великобритания), Cinema Mundus (Чехия), като предложенията продължават.

През 2009 година чрез пътуващата платформа на София Филм Фест - „София филм Фест на път”, филмът беше представен в много градове на България без действащи киносалони. През 2010 „Светът е голям” и други български и европейски филми ще продължават да бъдат представяни из цяла България, с което ще направят съпричастна много по-голяма част от населението на страната ни към постиженията на съвременното българско и европейско кино.

Държави, в които „Светът е голям” е купен за разпространение
Киноразпространение: Германия, Словения, Унгария, Сърбия, Полша, Австрия, Швейцария, Румъния, Македония, Косово, Литва, Франция, Испания, Португалия, Израел, Тайван, Аржентина, Чили, Уругвай, Боливия.
Видео и ТV: Австралия и Корея

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !