Български филм обра наградите в Италия

30.11.2009 12:45 | Видян 4708 пъти

Български филм обра наградите в Италия

За пети път „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” бе определен за Най-добър филм на международен кинофестивал. Това се случи снощи на закриването на Международния филмов фестивал „Сатурно” в Алатри, Италия, когато българският филм спечели Голямата награда „Златен Сатурн” (Saturno d'Oro) на фестивала.  Международното жури връчи още Наградата за най-добър актьор на Мики Манойлович, което е четвъртата засега актьорска награда на големия сръбски актьор за участието му във филма на Стефан Командарев. Призовете бяха приети от продуцента на филма Стефан Китанов. Наградата за женска роля бе връчена на френската актриса Жасмин Тринка (носител на наградата „Марчело Мастрояни” за изгряваща звезда на изминалия фестивал във Венеция), а наградата за цялостно творчество - на Микеле Плачидо. Президент на фестивала е Джулиано Монталдо.

Журито бе с председател критика Джон Франсис Лейн (кореспондент на "Гардиън" от Рим над 40 години, участвал с малки роли в "Сладък живот", "Кентърбърийски разкази", "Рим". Приятел на Фелини, Пазолини, Гор Видал, Дино Ризи...). В журито бяха още режисьорът Франко Жиралди, критикът Грегорио Наполи (редактор на Giornate Sicilia от 1964 година), операторът Марко Понтекорво (син на Джило Понтекорво) и Ренцо Роселини (режисьор и продуцент, син на Роберто Роселини и Ингрид Бергман). "Светът е голям" взе 2 от 3-те награди на журито.

Всички тези хора откриха един български филм и си пожелаха да го видят в киносалоните на Италия, а България и българското кино бяха споменати във всяко слово при закриването на фестивала...

След снощния триумф международните отличия на „Светът е голям” станаха 23 (21 награди и 2 номинации). Филмът от 60 седмици се прожектира в българските киносалони (40 седмици е в Топ 20!) и в кината на още 18 държави (прецедент за новото българско кино), и е българския претендент за чуждоезичен Оскар. Следващите конкурсни участия на филма включват Палм Спрингс, Санта Барбара и Техеран.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !