Фестивал на Българската Култура – Лондон

02.11.2010 10:20 | Видян 3421 пъти

Фестивал на Българската Култура – Лондон

Фестивалът се организира с цел представяне, промоция и популяризиране на Българската Национална Култура в Обединеното Кралство, и в частност на музикалното, и изобразително изкуство на българските творци.

Ще бъде провеждан на всеки две години, като неговата премиера ще се състои през месец Ноември 2010 година. Мероприятията ще се организират в едни от най- престижните концертни и изложбени зали и театри в Лондон.

Набелязват се като цели организацията на концерти, образователни прояви и мероприятия, майсторски часове, изложби и лекции.

Един от важните акценти на Фестивала ще бъде популяризирането и представянето на произведения на Българската класическа музика както на именити български композитори от близкото и далечно минало, така и на утвърдени имена на новата българска класическа музика и млади български композитори, живеещи и творящи в България и в чужбина. В тази насока се предвижда да има три главни аспекта, застъпени в неговата програма:

Образователни прояви – майсторски часове по цигулка, с тема и акцент върху творчеството на български композитори, проява организирана в един от специализираните колежи по музика в Лондон. Утвърждаването на Специална награда, която ще се присъжда за най-добро изпълнение на творби от български композитори. Създаването на музикално произведение, специално написано и изпълнено в рамките на програмата на Фестивала.

Планира се бъде организирана и изложба с конкурсен характер, която ще покаже наградените произведения в експозиция в залата на Българското Посолство в Лондон.

Планира се да бъде заснет документален филм, отразяващ изявите в рамките на фестивала. Специално внимание в него ще бъде отделено на четири световни премиери на музикални произведения, специално написани за фестивала и изпълнени за първи път в рамките на неговата концертна програма.

Фестивалът има за амбиция да се превърне в мост между двете култури (българската и английската) като по този начин ще се създаде движение в двете посоки на идеи, естетика, постижения и експерименти. В резултат на това ще се осъществи културен обмен на изявено професионално равнище.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Няма коментари към тази новина !