Детски хит популяризира българската култура в Македония

11.10.2010 18:00 | Видян 3170 пъти | Гласували 1

Детски хит популяризира българската култура в Македония

Любимият на много български дечица хит „Ало, Слънчице” спечели първо място на десетото издания на международния конкурс за детска песен „Звездички”, който завърши късно снощи в Македония.

Песента, написана от Доно Цветков по текст на Райна Пенева и аранжимент на Красимир Илиев, спечели във възрастовата група 6-9 години. Осемгодишната изпълнителка от варненското „Студио ДА” Марина Тенева влезе с изпълнението си в групата на фаворитите още на полуфинала. Това е първото участие на малката певица в международен фестивал, но тя получи покани и за други събития през тази година. Участниците във фестивала бяха посрещнати като холивудски звезди.

Лимузини ги отведоха до входа на събитието. На финала, който беше излъчван директно от Македонската национална телевизия, присъства и българският посланик в Македония, Раковски Лашев, който дойде специално, за да поздрави победителите. Според него това е поредният успех на български творци и изпълнители в нашата съседка и това е най-високата награда в областта на детската музика.

Победата зарадва и живеещите в Македония наши сънародници, както и екипа на Българския културен институт. „Много съм щастлив, че нашата песен се хареса толкова на публика и участници” сподели нейният автор Доно Цветков. „Изпълнителите от другите страни я запяха веднага и получих предложения да дам права за изпълнение в европейски страни, където съответно песничката ще се изпълнява на местния език”.

Марина посвети победата си на баща си, който е в открито море и още не знае, че първото международно участие на дъщеря му й е донесло такъв успех. Домакините бяха подготвили богата туристическа програма за участниците, а майките на певците представиха кулинарните си умения във вечер на националните кухни, водена от най-известния им телевизионен готвач. Хърватите поднесоха деликатес от трюфели, а българската делегация се отличи с мусака.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !