Иван & Андрей в помощ на хората с уверждания

07.10.2010 15:40 | Видян 4595 пъти

Иван & Андрей в помощ на хората с уверждания

На 05.10.2010 Иван & Андрей откриха „Ден на кариерата за хора с увреждания 2010 – мост за намаляване на ефектите от кризата”. Само ден след събитието гости във вечерното им шоу бяха - Албена Атанасова – зам. кмет на София, Ивайло Маринов – незрящо момче от Нов Български Университет, както и социологът Мира Радева. Г-жа Радева подкрепя благотворителна кауза в полза на наркозависимите в България като пее в телевизионното шоу на Нова телевизия – „Байландо – сцена на мечтите”. Тя подкрепя различни каузи, свързани с инвалиди и е имала редица проекти в тази насока съвместно със зам. кмета на София – Албена Атанасова.

Тримата гости във вечерното шоу са обединени от една идея, а именно желанието им максимален брой хора в неравностойно положение да си намерят работа.
Като социолог г-жа Радева веднага се насочи към темата за това, че няма статистика колко са хората с увреждания. Тъй като здравните проблеми на хората са различни, тя застава зад идеята да бъде изготвена здравна карта на страната.

Зам. кметът на София – Албена Атанасова, която също е инвалид, бе категорична: „Искам да направя много за хората с увреждания!”. Противно на очакванията на двамата водещи тя сподели, че най-трудният й момент в живота не е денят, когато е загубила краката си, а на 14-годишна възраст, когато загубва баща си. Г-жа Атанасова има и син, за който твърди, че е израснал с нея и детето не се чувства неудобно от положението на майка си.

Незрящият Ивайло Маринов пък работи в библиотеката на Нов Български Университет. „Университетът има желание да привлича хора с увреждания” – каза той. Ивайло сподели, че трудностите за професионална реализация на хората с увреждания са наистина много сериозни. „Хората са толерантни, но държавата не е!” – заяви още той. Въпреки че среща много препятствия за хората в неговото положение, Ивайло вярва, че хората са толерантни.

Мира Радева вижда проблем в това, че години наред хората с увреждания са скривани, заради политиката, която е била на власт преди 89-та година. От това следва, че в настоящото родителско поколение не е изградена ясна представа за хората в неравностойно положение.
Ивайло Маринов бе доста критичен по този въпрос като каза, че организациите за хора с увреждания не правят нищо. „И в този смисъл хората с увреждания сами сме си виновни за положението, в което се намираме!”.

Г-жа Радева добави, че със сигурност всяка една от страните в обществото има вина, без хората с увреждания да се делят от това общество. Според нея в най-ранна възраст се закодира модела на поведение и там трябва да насочим вниманието си, за да постигнем промяна във възприемането на тези хора.

Зам. кметът на София отправи истинско обвинение към неправителствените организации, които се занимават с хората с увреждания. Също така тя отправи упрек и към медиите, които според нея търсят само жълти сензации и не идват на събития, свързани с хора в неравностойно положение.
За финал Мира Радева призова да не сме чак толкова критични към медиите, а когато не ни чуват, да викаме.

Ивайло Маринов даде предложение да се финансират софтуерни програми за незрящите.
„Образованието е важно!” – заяви Албена Атанасова. Зам. кметът на София призова още хората в неравностойно положение да се образоват, за да може, когато викат, да бъдат чути!

Тази вечер гост в „Шоуто на Иван & Андрей” ще бъде външният министър на Република България – Николай Младенов. Иван & Андрей ще говорят с него малко по-малко от 24 часа след като той се е срещнал с най-важния външен министър на света, държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън. Г-н Младенов ще разясни и кога ще изпратят Шкумбата в Чикаго като консул и защо външно министерство смята, че той е по-подготвен от други дипломати. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !