Главният мозък работи подобно на интернет

12.08.2010 14:15 | Видян 4412 пъти

Главният мозък работи подобно на интернет

Истинска революция в представите за работата на главния мозък извърши група американски учени от Университета на Южна Калифорния, установявайки, че той действа по аналогичен на интернет начин, съобщиха Би Би Си и ИТАР-ТАСС.

Традиционното схващане за дейността на мозъка е, че той е йерархичен: всяка зона отговаря за конкретна функция и е подчинена на два главни центъра в двете полукълба.

По време на работа с главния мозък на мишки американските учени са установили, че дейността му е по-сложна по структурата си и на практика обхваща едновременно всички зони.

"Мозъкът със своите действия повече напомня на интернет, когато задачата се решава за сметка на работата на цялата мрежа" - казва проф. Лари Свенсън, един от ръководителите на изследването.

"Ние не видяхме, както е според теорията, праволинейно движение на сигналите при изпълнение на определена функция, различните зони на главния мозък постоянно си взаимодействат едни с други" - добавя ученият.

"Нещо повече, даже при ограничени действия в обмена на информацията се активизират и участват дори тези части от главния мозък, които, според традиционния подход, не трябва да реагират" - казва проф. Свенсън. БТА

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Владо Карамазов с първа книга

Родният секссимвол на театъра Владо Карамазов отново...

Полк. Марков каза, че ще ме смаже и...

„Полк. Николай Марков ме заплашваше с физическо...

Няма коментари към тази новина !