Нова книга разгадава тайните на масоните

26.04.2010 11:15 | Видян 3546 пъти

Нова книга разгадава тайните на масоните

Векове наред масонството е обект на многобройни слухове и интриги. От забуления му в тайнство произход до подозрението, че последователите му упражняват огромно влияние върху съвременната политика и икономика, то си остава най-голямото и скандалноизвестно нерелигиозно братство в света, а историите, които се разказват за него, са изключително противоречиви.
В бестселъра Изгубеният символ Дан Браун предлага поредната история на конспирацията, според която братята масони са мистични заговорници, които притежават власт и знания, скрити за непосветените. Дали сюжетът на книгата се базира на някакви факти, както твърди Браун, или е просто художествена измислица? На тези и други въпроси отговаря писателя Йън Гитинс.
С Тайните на Изгубеният символ Гитинс се опитва да разкрие истината зад митовете, да разграничи фактите от измислиците и да повдигне завесата над мистериозните ритуали и церемонии на Братството. Той прави цялостно професионално изследване, което е  теоритично и исторически обосновано,  в опит  да отговори на въпроса, как книгите на Браун стават бестселъри и защо в последната се спира именно на тайното братство на масоните.
В своята книга Йън Гитинс коментира творчеството на Браун, изобличавайки комерсиалната същност на книгите му, които представляват просто сложен низ от заплетени загадки в изопачен свят на забранени общества, мистериозен и сложен символизъм, исторически факти и предположения, вплетени в измамни теории на конспирацията.
Самият Гитинс признава, че няма как Дан Браун да бъде упрекнат в липса на находчивост, планирайки творческите си шедьоври. „В романите на Дан Браун нищо не е каквото изглежда на пръв поглед“, заявява редакторът на Браун при публикуването на книгата Изгубеният символ. Но възможно ли е чрез избора на злочестите масони като основа на сюжета Браун да се е погрижил най-новата му творба да постигне голямо въздействие, без обаче да се основава на истински факти?
За да се прецени доколко Изгубеният символ отговаря на действителната история и практики на масонството, е необходимо да се отговори на един въпрос: наистина ли масоните са група безобидни старчета, които се разнообразяват с претенциозни драматизации – подобно на Ротари клуб във Великобритания или на американската благотворителна организация Елкс, – или действително са мистични заговорници, които притежават власт и знания, скрити за непосветените?
Влязъл „зад вратите на ложите”, Йън Гитинс най-после разкрива всички „тайни” отвъд „Изгубеният символ”, останали невидими за читателите по цял свят.

Йън Гитинс е писател и журналист на свободна практика. В началото на кариерата си е музикален журналист и работи за Melody Maker и MTV, но в последствие става автор и на гиганти като The Daily Telegraph, The New York Times, The Indipendent и The Gardian.
В края на 90-те години е редактор във Virgin Books, където работи върху биографиите на Дейвид Бауи, Джони Мичъл, Маник Стрийт Прийчърс и др. Заедно с Ники Сикс от Мотли  Крю е съавтор на бестселъра Хероинови дневници: една година от живота на съсипана рок звезда.
Извън сферата на музиката, Гитинс е силно заинтригуван от темата за масонството и е автор на изключително успешната книга Тайните на Изгубеният символ. 

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Няма коментари към тази новина !