Солист на Нешка Робева създаде Петрунино хоро за Евровизия

26.02.2010 15:00 | Видян 6909 пъти

Солист на Нешка Робева създаде Петрунино хоро за Евровизия

Модерна интерпретация на Петрунино хоро е в основата на хореографията, която Десислав Михайлов, солист в спектаклите на Нешка Робева „Два свята” и „Орисия”, създаде специално за сингъла „Eagle”. Песента е една от 5-те композиции, допуснати до финал на конкурса „Българската песен на Евровизия”, а зрителите ще могат да видят финалното й представяне, в изпълнение на Миро, тази неделя (28 февруари 2010 г.), по БНТ. „Eagle” e дело на композиторите Ясен Козев и Крум Георгиев създали не малко хитове за родната поп сцена – „Губя контрол, когато...” (Миро), „Руж” (Йоана и Петър), „C’est la vie” (Светла Иванова) и много др.
Уникалната хореография включва фолклорни елементи и надиграване в ритъма на автентично българско хоро, в характерния за географските ни ширини неравноделен такт - 7/8 (Петрунино, Еленино и др.). Десислав се вдъхновява от текста на “Eagle”, който разказва за сблъсъка между поколенията. Танцът показва метаморфозата на порастването и момента на осъзнаване, в който всеки човек търси своя път, ръководи се от собствените си желания и мечти.
„Наложи се да подготвим хореографията в рамките на само два дни, работихме здраво и сме изключително благодарни на Десислав за професионализма. Той познава в дълбочина уникалността на нашия фолкор, който успя да съчетае с модерни елементи”, обясни Крум Георгиев. Той допълни, че двамата с Ясен залагат в представянето си на неравноделните ритми, защото искат да покажат пред публиката нещо типично, традиционно българско и в същото време модерно и адекватно на съвременния свят.
„Вярваме, че благодарение на фолклорната тема нашето парче е най-българското от предложените. Това, че е на английски език по никакъв начин не омаловажава този факт и е само плюс, защото не трябва да забравяме, че песента-победител ще бъде изпълнявана пред чуждоезична аудитория”, категорични са двамата автори. „Освен това с нас се свързаха представители на българските общности в Англия, по-специално от клуба на студентите в Портсмут, както и читатели на в. Будилник - млади наши сънародници от Холандия. Като хора, които ще могат да участват в международното гласуване, те изразиха пълната си подкрепа и заявиха, че „Eagle” e нестандартна и в същото време типично българска песен, която би представила страната ни достойно на Евровизия”, споделя Ясен Козев.

За първи път тази година жури от 51 музикални специалисти и представители на престижни институции гласуваха за изпълнител, който да представи страната ни в конкурса „Песен на Евровизия 2010”. Победител в гласуването, с 10 от 51 гласа, е Миро. В неделя (28 февруари 2010 г.) българите ще дадат финалния си вот за песента – победител.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !