Мариела Гемишева с автопортрет

12.02.2008 12:56 | Видян 1314 пъти

Мариела Гемишева с автопортрет

Новият проект "Автопортрет" на известната  българска модна дизайнерка Мариела Гемишева представя серия фотографии, документиращи радикален преход от бяло към черно. Авторката застава "от другата страна" и приема роля на манекенка пред обектива на модния фотограф Александър Нишков.

Пред окото на фотокамерата тя разкъсва леките воали на конвенционалния символ на невиността, традицията и ритуалната рутина – сватбената рокля, за да се облече в собствената си индивидуалност – черната роба, дизайн “Мариела Гемишева”. 

Двете серии снимки – "бялата" и "черната", са резултат от пърформанс, фиксиран в пространството между документалната, студийната и модна фотография. Събличането и обличането, подобни на палимпсест, написване на нов текст върху вече съществуващ, се представят не като обикновен акт на разголване и покриване, а означават търсене и намиране на себе си, явяване на Жената-субект, силна и въоръжена със самочуствие и вътрешна сигурност. Нейното тяло трудно се подчинява, използва, трансформира и подобрява, защото е тялото на реалността.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Синелибри продължава с ново...

Десетото издание на Синелибри прегръща инициативата...

Световен и европейски шампион по...

Два дни преди да навърши 40 години Иво Ангелов...

Няма коментари към тази новина !