Израел крои планове за нападение над Ливан

19.06.2024 15:46 | Видян 444 пъти

Израел крои планове за нападение над Ливан

В резултат от нарастващото напрежение с радикалните ислямски милиции Хизбула израелските военни са одобрили планове за възможна офанзива в Ливан, информира АРД.

"В рамките на оценката на положението бяха утвърдени оперативните планове за офанзива в Ливан. Бяха взети решения за по-нататъшно повишаване на бойната готовност на частите", съобщиха от израелската армия. Напоследък напрежението между Израел и Хизбула нарасна още повече.

Кац заплашва с "всеобхватна война"

Израел Кац, външният министър на Израел, предупреди за възможна ескалация в северната част на страната. "В една всеобхватна война Хизбула ще бъдат разбити и Ливан ще бъде засегнат тежко", написа той в платформата Х. "Ние сме непосредствено преди момента на решението да променим правилата срещу Хизбула и Ливан", заплаши той.

Хизбула разпространи снимки, направени с дронове

Преди това ливанските милиции Хизбула разпространиха снимки от въздуха, направени по техни твърдения в северната част на Израел. На снимките се виждали например пристанището на Хайфа и други важни стратегически обекти в областта, те били направени с дронове.

Шефът на Хизбула Хасан Насрала се похвали, че пристанищата на Хайфа са били заснети и заплаши, че ще ги атакува, написа още Кац. Пристанищата се управляват от международни компании от Китай и Индия, подчерта външният министър, цитиран от АРД. И израелският премиер изтъкна наскоро, че армията е готова за интензивна акция в Ливан, ако тя стане необходима.

От САЩ се опитват да посредничат

Американският пратеник Амос Хохщайн проведе във вторник разговори в Ливан, опитвайки се постигне примирие между Израел и шиитските милиции. По ливански информации Хохщайн е искал да отправи и остро предупреждение към израелската страна. Медиите от своя страна твърдят, че Бени Ганц, бивш министър в израелския кабинет, бил предупредил Хохщайн, че времето за намиране на дипломатическо решение изтича.

След началото на войната в ивицата Газа преди повече от осем месеца ежедневно се стига до военни конфронтации между израелската армия и ливанските милиции Хизбула в граничната зона между двете държави. И двете страни са дали жертви. След като високопоставен командир от Хизбула бе убит при израелско нападение, миналите седмици милициите засилиха атаките си срещу Северен Израел. В международен план цари голяма загриженост от разширяване на конфликта, посочва АРД.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Епитропов заменя Мицин като един от...

Плувецът Любомир Епитропов заменя своя съотборник Петър...

Четвъртият патриарх – Изборът на...

На 30 юни, неделя, Българската национална телевизия ще...

Няма коментари към тази новина !