Сърбия заплаши да нападне 4 държави

12.06.2024 10:58 | Видян 1677 пъти

Сърбия заплаши да нападне 4 държави

Сръбският вицепремиер Александър Вулин, който преди това беше ръководител на разузнаването, заплаши Балканите с промяна в границите на определени държави, за да се изпълнят целите на т.нар. "Сръбски свят".

Конкретните заплахи, отправени от санкционирания от САЩ и близък до режима в Кремъл политик, са свързани със суверенитета на Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия и Северна Македония.

„Балканите ще бъдат безопасни и мирни само когато сърбите са обединени и стабилни. Сръбският национален въпрос на Балканите не може да се решава частично и индивидуално, а само като сърбите са цяло, тоест единен политически народ“, каза Вулин, който е дясната ръка на президента Александър Вучич.

Цитиран от сръбския официоз "Политика", той директно заплаши четири страни. „Ще напомним на целия свят, че сърбите са уникални. Сърбия не смята да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, нито в Северна Македония, в Хърватия или сърбите, където и да живеят“, каза вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква по време на войната в бившата югославска република и е утвърдена с Дейтънското споразумение - в нея живеят босненските сърби. Лидерът ѝ Милорад Додик, близък до Владимир Путин, от доста време насам разпалва националистически настроения и няколко пъти вече загатваше, че Република Сръбска може да се отдели от Босна. Така или иначе, тя има собствен парламент и институции.

Общосръбски събор в Белград - заплаха ли е?

Вулин подчерта, че след дълги десетилетия на лутане "сърбите отново са се превърнали в единна политическа нация" и "заедно ще вземат важни решения за оцеляване, независимо от мястото, където живеят".

"Посланието ми е - ние сме едно цяло, осъзнаваме предизвикателствата, които ни предстоят, и няма да им позволим да ни разделят и настройват един срещу друг, както през вековете зад нас”, каза още Вулин, който е сенатор в Република Сръбска.

Относно реакциите срещу Общосръбския събор от страна на съседните народи - Вулин заяви: „Те могат да изпитват само завист, ако не могат да съберат всичките си сънародници. Не трябва да изпитват страх, защото съборът не е насочен срещу друга нация“. Става въпрос за планирания Общосръбски събор в Белград.

„Това е добра новина за Балканите, защото когато сърбите са стабилни, когато сърбите са обединени, когато Сърбия е силна, тогава Балканите са сигурни и мирни. Това не е насочено срещу никоя нация, а е използването на правото на сърбите да бъдат единна политическа нация и да вземат заедно решения по най-важните въпроси, свързани с тяхното собствено оцеляване", гласи прочитът на бившия шеф на сръбското разузнаване.

Геноцидът в Сребреница

По отношение на резолюцията на Общото събрание на ООН за геноцида в Сребреница, Вулин каза, че с приемането на документа "истинските намерения на неговите автори сега излизат наяве". Припомняме, че България е съавтор, а преди приемането на резолюцията пламна дипломатически скандал заради потенциална намеса на служебния премиер Димитър Главчев: Главчев призна за натиск по резолюцията за геноцида в Сребреница, но се чакат още отговори.

„Сега виждате, особено в босненско-херцеговинската общественост, където много се пише и говори, как изведнъж казват, че сърбите са извършили геноцид. Забравиха онази теза за отговорността на отделни лица. Сега казват, че сърбите са извършили геноцид, че сърбите трябва да бъдат държани отговорни, че сръбското ръководство се опитва да промени историята“, заяви сръбският вицепремиер.

„Тази резолюция беше внесена с фалшивата идея, че ще допринесе за помирението и стабилизирането на Балканите. В момента кипи атмосферата в Босна и Херцеговина, в която сърбите с право се чувстват наранени и обидени, защото бяха наречени "геноцидна нация“", добави Вулин относно Република Сръбска.

„Правителството на Черна гора е "на ръба на колапса“, защото неговите представители са гласували в подкрепа на резолюцията, въпреки че „това е в абсолютен контраст с желанието на огромното мнозинство от гражданите на Черна гора - не само сърбите, но и мнозинството от гражданите“, твърди Вулин.

„Имате проблем в Северна Македония, където е заплашено функционирането на тази държава, в която новоизбраният президент казва, че не е била консултирана по никакъв начин (относно подкрепата на Скопие за Резолюцията). Така че имате пълна нестабилност на самите Балкани", продължи той.

Александър Вулин нападна и Хърватия: „Не трябва да забравяме и Хърватия, която вече започна да се ядосва на приемането на резолюцията за Ясеновац, въпреки че когато приеха резолюцията за Сребреница, попитаха: „Споменава ли се в текста Сърбия?“. Това е атака срещу целия сръбски народ“, отбеляза вицепремиерът на западната ни съседка.

Кой е близкият до Кремъл Александър Вулин?

Припомняме, че Вулин беше санкциониран от САЩ миналата година, когато той бе шеф на разузнаването. Причината - обвинения в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение. Настоящият вицепремиер преди беше и вътрешен министър, като в това си качество посети Москва.

Тогава той каза пред руския външен министър Сергей Лавров, че Сърбия няма да налага санкции на Русия заради войната ѝ в Украйна и че Белград не приемал "антируската истерия". Вулин беше награден от Кремъл.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Борисов, Петков и Атанасов са...

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди от Брюксел,...

Победителят в Стар академи и брат на...

Победителят в първия и единствен сезон на Стар академи у...

Няма коментари към тази новина !