Принц Хари принуден да се извини за нарушаване на правилата за поверителност в съдебна битка

17.04.2024 14:50 | Видян 253 пъти

Принц Хари принуден да се извини за нарушаване на правилата за поверителност в съдебна битка

Принц Хари трябваше да се извини, след като наруши правилата за поверителност в битката си във Върховния съд за мерките за сигурност в Обединеното кралство, съобщи Mirror.

Съдебните документи показват, че херцогът на Съсекс е „нарушил кръга на поверителност“, когато е изпратил информация по имейл до министъра на ветераните и депутата Джони Мърсър, както и на съдружник в адвоката Шилингс, който не е бил в „конфиденциалния кръг“.

Пробивът на информация беше разкрит в решението за разноски, постановено на Хари, след като той загуби оспорването на Върховния съд за решение за промяна на нивото на личната му сигурност, когато посещава Обединеното кралство. Вчера също така стана ясно, че той е загубил първоначалната си оферта за обжалване на решението. Въпреки това херцогът все още може да поиска директно от Апелативния съд зелена светлина за обжалване.

В решението за разноските се казва, че херцогът е осъден да заплати 90 процента от съдебните разноски на Министерството на вътрешните работи за защита на неговото оспорване. А в решението пенсионираният съдия от Върховния съд сър Питър Лейн пише: „През ноември 2023 г. ищецът наруши условията на заповедта за поверителност, като изпрати по имейл определена информация до партньор на Schillings, който не беше в рамките на поверителността, и до Rt Hon Джони Мърсър MP.

„За щастие, нарушението беше почти незабавно открито от г-жа Фатима Кей Си, която действаше незабавно, за да информира г-жа Афиа за Шилингс. Тя от своя страна информира ответника (чрез правителствения правен отдел), както и предприе действия за минимизиране на ефектите от нарушението.

„Въпреки това ответникът казва, че тези нарушения (за които ищецът се извини) са причинили на ответника ненужни разходи, както може да се види от последвалата кореспонденция.“ Съдията добави: „Въпреки че не желая да бъда възприет като омаловажаващ сериозността на нарушението, не считам, че то оказва влияние върху определянето на проблема с разходите.“

Смята се, че Хари и г-н Мърсър споделят тясна връзка с депутата, ярък поддръжник на Invictus Games на принца за болни и ранени военнослужещи и жени. Той също така оглавява кандидатурата на правителството за провеждане на игрите в Бирмингам през 2027 г.

На друго място в заповедта, публикувана в понеделник, сър Питър каза, че Хари трябва да плати по-голямата част от съдебните разходи на Министерството на вътрешните работи, но каза, че правителственият отдел е извършил „нарушения“ по време на съдебната битка, които „подлежат на санкция“.

Пенсионираният съдия каза, че разходите, които трябва да бъдат платени, трябва да бъдат намалени с 10 процента, отхвърляйки аргумента на адвокатите на Хари, че трябва да бъдат намалени с поне 50 процента. Сър Питър каза: „Няма основания в това твърдение за „частичен успех“… Фактът, че съдът не прие всяко твърдение на ответника относно пътя, който да поеме към отхвърляне на иска, не променя факта, че ищецът е напълно загубен."

Хари предприе правни действия във връзка с решението от февруари 2020 г. на Изпълнителния комитет за защита на роялти и обществени фигури (Ravec), след като той реши, че повече няма да получава „същата степен“ на публично финансирана защита, когато е в страната. Решението на Равек дойде в резултат на промяна в „статута“ на херцога, след като той престана да бъде „работещ член на кралското семейство на пълен работен ден“, беше казано на съдия.

През февруари пенсионираният съдия от Върховния съд сър Питър Лейн отхвърли делото на херцога, че той е бил „подбран“ и третиран „по-неблагоприятно“ от решението и заключи, че подходът на Равек не е ирационален, нито процедурно несправедлив. След решението правен говорител на Хари каза в изявление, че херцогът „се надява да получи справедливост от Апелативния съд“.

Адвокатите на Хари по-рано казаха пред съда, че той е бил „подбран“ и третиран „по-неблагоприятно“ в решението да се промени нивото на личната му сигурност, финансирана от данъкоплатците. Те казаха, че неизвършването на анализ на риска и пълното отчитане на въздействието на „успешна атака“ върху него означава, че подходът към защитата му е „незаконен и несправедлив“.

В съда беше казано, че Хари вярва, че децата му, принц Арчи и принцеса Лилибет, не могат да се „чувстват като у дома си“ в Обединеното кралство, ако там „не е възможно да бъдат в безопасност“. На предишно изслушване по делото в писмено изявление Хари каза: „С голяма тъга и за двама ни беше, че жена ми и аз се почувствахме принудени да се оттеглим от тази роля и да напуснем страната през 2020 г. Обединеното кралство е моят дом .

„Обединеното кралство е централно за наследството на моите деца и място, което искам те да се чувстват като у дома си, както и къде живеят в момента в Съединените щати. Това не може да се случи, ако не е възможно да ги пазим в безопасност, когато са на територията на Обединеното кралство не мога да изложа жена си на такава опасност и, като се има предвид моя опит в живота, не съм склонен да излагам ненужно и себе си на опасност."

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Палма за метресата на руски олигарх,...

Златната палма на 77-ия фестивал в Кан отиде при...

13-годишна роди по време на училищна...

13-годишна ученичка роди дете по време на училищна...

Няма коментари към тази новина !