Почина духовният наставник на The Beatles

06.02.2008 12:25 | Видян 1841 пъти | Гласували 1

Почина духовният наставник на The Beatles

Гуруто Махариши Махеш Йоги, кумир на милиони последователи и наставник на The Beatles, почина в дома си в холандския град Влодроп, съобщи представител на Движението на трансцедентална медитация Боб Рот. Той (Махариши) почина спокойно, съобщи Рот. Причината за смъртта на гуруто все още е неизвестна, но според Боб Рот, наставникът, който е бил на повече от 90 години, е починал от естествена смърт.

Личният живот на Махариши винаги е бил тайна. За себе си той споделял, че от монасите не се очаква да говорят за себе си - главното е посланието, а не човека, мъдро споделял кумирът. Не е известна дори датата на неговото раждане. По сведения на ВВС, Махариши е роден между 1911 и 1918 г. и е син на данъчен инспектор. Преди да се отдаде на изучаване на ведическите основи на съзнанието, гуруто е изучавал математика.
 

През 1959 г. Махариши Махеш Йоги основава Движението на трансцедентална медитация. Основната цел на учителя била да запознае Запада с практическия контрол над разума - медитацията. Именно поради вижданията си за живота, индийският гуру бил наричан от Бийтълсите - учител. Махариши успял и да систематизира ведическата литература, съществуваща от много векове.

 

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сидни: Най-зеленият и най-чистият...

Всеки си представя операта в Сидни, когато стане дума за...

BMW M2 от 2025 г. е още по-могъщо с...

Подобно на по-големите си братя и сестри M3 седан и M4...

Няма коментари към тази новина !